Znáte příběh Maradonova okna v Neapoli?

3 minuty čtení

Pizza a Maradona, to je Neapol. Právě argentinskou legendou žije celé město, fotbal je v Kampánii náboženstvím. Není divu, že když loni místní SSC Neapol získala po 33 letech první titul, byla to událost, na kterou mnozí čekali celý život. Nebo aspoň jeho velkou část. Osimhen a spol. vybojovali pro Neapol první titul od Maradony.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Natěšení fanoušci už týdny dopředu zdobili ulice do klubových barev. Chystali se velkolepé oslavy. Vášnivé. Fanatické. Jedinečné. A na začátku května 2023 se scudetta opravdu dočkali. Klub zpod Vesuvu získal dosud jediné dva mistrovské tituly v letech 1987 a 1990 v éře legendárního Argentince Diega Maradony.

Po 22 letech ovládl Serii A jiný tým než velkokluby ze severní Itálie. Nadvládu Juventusu Turín a milánských celků AC s Interem naposledy narušil AS Řím v roce 2001.

Maradonův odkaz najdete po celé Neapoli

My jsme Neapol navštívili letos v létě. Když se procházíte hlavními ulicemi centra města, jako byste procházeli muzeem Diega Armanda Maradony.

Argentinská legenda, která se kromě fenomenálního fotbalového umění proslavila také bujarým nočním životem a životosprávou, která se úplně neshodovala se standardy profesionálního fotbalu, má v ulicích města malby na každém kroku. Maradona zůstává hluboce zakořeněn v srdcích Neapolčanů.

S výjimkou Buenos Aires, kde Maradona vyrůstal, není na světě město, které by ho milovalo víc. Neapol byla jeho. Diego byl bůh, a tak to zůstane navždy. Alespoň v Kampánii.

Zavalitý kudrnatý Argentinec proměnil fotbal v umění. Žongloval v kalužích, kličkoval jako ďábel, střílel góly rovnou z rohů. Pravou nohu nepotřeboval, ke slávě mu stačila nadpozemsky přesná levačka. A jeho odkaz je po celé Neapoli.

Murale Diego Maradona a okno řezníka

Největší koncentraci „Maradona mánie“ v Neapoli pak najdete samozřejmě na Murale Diego Armando Maradona. Tento kout města, kde je mimochodem vyobrazen nástěnnou malbou i nám velmi dobře známý Slovák Marek Hamšík, další legenda a dlouholetý kapitán SSC, najdete na adrese: Via Emanuele de Deo, 46, 80132 Neapol. Místo se stalo turistickou atrakcí a kromě spousty artefaktů si tam můžeme v parném dni třeba i koupit ledový čaj Maradona.

Okno, které je součástí hlavy největší Maradonovy malby, s sebou nese poutavý příběh. Bydlí tam totiž 50 letý řezník ze Španělska, který údajně otevírá okno jen velmi sporadicky. A otevřel ho třeba právě po zisku titulu v roce 2023. Do té doby si to podle něj neapolský klub ani tolik nezasloužil.

Našlapaný boj o titul, zažijte to s námi!

Neapol sice v předminulé sezoně vyhrála mistrovský titul, ale v té uplynulé na svůj úspěch nenavázala. Serie A je však jednou z nejvyrovnanějších soutěží, kde se o titul klidně mohou ucházet Inter, AC Milán, Juventus, právě Neapol nebo třeba aktuální vítězové Evropské ligy Atalanta Bergamo.

Ať to bude kdokoliv, rozhodně se máme na co těšit. Vyberte si z naší bohaté nabídky a sledujte na vlastní oči Victora Osimhena, Khvichu Kvaratskheliu, Rafaela Leaa nebo třeba čerstvého vítěze a střelce zlatého gólu na Copa Américe Lautara Martinéze s Nicolo Barellou.