Zašlá sláva vs dravé mládí. Kde uvidíte nejdražší mladíky?

3 minuty čtení

Přestupové rekordy se boří snad každý rok. Pokaždé někdo vyletí, vždy je z toho haló, a to hlavně na trhu. Jak to vypadá s nejdražšími mladíky? A naopak – kde najdeme nejdraží třicátníky?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

MLADÉ SUPERHVĚZDY V NEJ LIGÁCH

Archie Gray přestupuje do Tottenhamu! Tahle zpráva v červnu obletěla svět, Spurs se radují ze zisku osmnáctiletého klenotu. V širokém povědomí sice není, ale londýnský klub za něj vyplácnul 41 milionů eur!

V minulé sezóně byl prakticky nepostradatelný pro Leeds, kterému však těsně unikl postup a byl nucen svou cennou hvězdu zpeněžit. A to tak, že to z něj dělá nejdražšího anglického teenagera v historii. Kam se ale řadí mezi nejdražší osmnáctileté hráče všech dob?

Na prvních třech místech žebříčku jsou hráči Realu Madrid a nejdražším osmnáctiletým v historii je Endrick. Brazilská senzace byla do Madridu ulovena v prosinci 2022, ale letos v létě se konečně připojí ke svým novým spoluhráčům. Endrick stál Madrid 47,5 milionu eur a v první trojici se k němu přidali dva brazilští kolegové – Rodrygo a Vincius.

Jeďte s námi!

Top pětku doplňuje nákup Barcelony Vitor Roque, který přišel letos v zimě za 40 milionů eur. Desítku pak uzavírá další Brazilec Estevao, kterého Chelsea koupila za 34 milionů.

Jinými slovy, o kvalitách nejdražších pěti mladících historie se můžete přesvědčit sami. Stačí vyrazit do Španělska či Anglie!

TŘICÁTNÍCI? KANE, PAK DLOUHO NIKDO

Když se hráči dostanou na sklonek své kariéry, jejich tržní hodnota obvykle klesá. Jakmile hráč dosáhne věku 30 let, kluby obvykle nevyplácejí lukrativní přestupové částky, protože by se jim investice pravděpodobně nevrátila. Někteří hráči jsou však výjimkou z pravidla.

V čele žebříčku nejhodnotnějších třicátníků je Harry Kane z Bayernu Mnichov, který se i ve svých 30 letech může pochlubit astronomickou tržní hodnotou 100 milionů eur! To je téměř dvojnásobek hodnoty všech ostatních hráčů.

Kapitán anglické reprezentace byl loni v létě podepsán za 95 milionů eur a ve své první sezóně v Mnichově nastřílel 36 gólů ve 32 bundesligových zápasech. Dá se čekat, že po neúspěchu na EURO bude bažit po německém úspěchu.

Na druhém místě je liverpoolský Mohamed Salah, který má ve svých 32 letech stále hodnotu 55 milionů eur. Egypťan byl v posledních zhruba 18 měsících silně spojován s přestupem za velké peníze do Saúdské Arábie.

Na třetím místě je s tržní hodnotou 50 milionů eur Marquinhos, který teprve v květnu oslavil 30. narozeniny. Za ním následuje Kevin De Bruyne, který nedávno oslavil 33 let, ale jeho hodnota je stále 50 milionů eur. Dále je to 30letý záložník Interu Milán Hakan Çalhanoğlu a 31letý útočník Tottenhamu Heung-Min Son, oba mají tržní hodnotu 45 milionů eur.