Z páté ligy do Ligy mistrů: Krejčího Girona nabízí filmový příběh

4 minuty čtení
autor: Ladislav Harsányi

Girona, jedenácté nejlidnatější město Katalánska, nikdy neměla žádný velký nebo úspěšný sportovní klub. Po dlouhá desetiletí to platilo i pro FC Girona, který většinu své existence strávil ve třetí nejvyšší lize, ale hrál i v nižších soutěžích.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Na tým chodilo 200 diváků

V sezóně 1998/99 jeho hráči ještě okupovali španělský pětiligový trávník. Dnes nastupují do „arén“, kde se hraje hlavní fáze elitní Ligy mistrů. Většina fotbalových fanoušků v Gironě fandí FC Barcelona, Espanyolu nebo Realu Madrid. Není překvapením, že FC Girona okupovala nižší ligy a v roce 1997 se ocitla v páté lize, kde strávila dvě sezony.

„Zažil jsem doby, kdy na zápasy chodilo dvě stě diváků. Taková byla realita. Kdysi byl ve městě basketbalový klub, který hrál nejvyšší ligu. Ale fotbal…“ řekl Delfi Geli, současný prezident klubu, který za něj hrál v letech 1987-1989 (později hrál za Atletico Madrid a čtyřikrát reprezentoval svou zemi).

V letech 1999 až 2003 tým působil ve čtvrté lize, poté dvě sezony setrval ve třetí lize, aby pak na dva roky sestoupil o ligu níž. V roce 2008 se po 49 letech ocitli ve druhé nejvyšší španělské fotbalové soutěži.

Na pokraji bankrotu

V roce 2010 došlo ke změně vlastnických struktur klubu, když 72 procent akcií koupila trojice místních podnikatelů Ramon Vilaró, Joaquim Boadas a Josep Slim. Klub se etabloval ve druhé lize, aby jej v roce 2013 sužovaly takové finanční problémy, že se dostal do insolvenčního řízení poté, co vytvořil daňový dluh ve výši 2,3 milionu eur a dlužil dalších 800 tisíc eur na zdravotních odvodech.

V té době začal většinový vlastník klubu Josep Delgado hledat cestu, jak se z hrozícího bankrotu dostat. S pomocí Pera Guardioly, bratra dnešního trenéra Manchesteru City Pepa Guardioly, našli nového investora. Tím se stala francouzská společnost TVSE Futbol, která získala 80procentní podíl v klubu za 2,6 milionu eur. Tyto peníze stačily na splacení dluhů a krátkodobou stabilizaci finanční situace.

Vstup majitelů City

V létě 2017 vstoupila do Girony společnost City Football Group (CFG), která je součástí portfolia Abu Dhabi United Group, zjednodušeně řečeno vlastníka Manchesteru City. Skupina získala 44,3% podíl v gironském klubu. Stejný balík ovládala i společnost Girona Football Group, v jejímž čele stojí Per Guardiola. V té době byl klub již účastníkem Primera Division po skončení na druhém místě ve druhé lize. Mezi elitu se tak dostal poprvé za 87 let existence klubu. Setrval v ní dva roky (10. a 18. místo) a poté se na tři sezony vrátil do druhé ligy. V sezóně 2022/23 Girona sestoupila zpět do La Ligy a skončila na 10. místě.

Senzační sezóna 2023/24

V minulé sezóně Girona senzačně překvapovala La Ligu, když skončila na bronzové příčce s 81 body, pouhé čtyři body za Barcelonou, a dvakrát porazila katalánského soupeře (4:2) – doma i venku. Nastřílela 85 gólů, více jich vstřelil pouze mistrovský Real Madrid (87). Znamenalo to historický postup do Ligy mistrů. Tým pod vedením trenéra Miguela Ángela Sáncheze Muñoze, kterému se říká jednoduše Míchel, hrál nebojácně, vášnivě a útočně.

Letní změny

V létě došlo k velkým změnám v týmu. Girona přišla o nejlepšího střelce La Ligy, 24gólového Ukrajince Artema Dovbyka, který odešel za 30,5 milionu eur (plus 5,5 milionu na bonusech) do AS Řím. Bayer Leverkusen získal Aleixe Garciu za 18 milionů eur. Do City přišel brazilský křídelník Savinho, Yan Couto, zapůjčený ze City, odešel na hostování do Borussie Dortmund a své hostování ukončil také Eric Garcia z Barcelony.

Do Girony přišlo 11 nových hráčů za zhruba 44 milionů eur, dva z nich překonali Dovbykův dosavadní klubový přestupový rekord (8 milionů eur), jeden jej vyrovnal. Nejdražším nákupem byl Yaser Asprilla z Watfordu za 18 milionů eur (plus bonusy ve výši zhruba 6 milionů eur), Abel Ruiz Ortega přišel z Bragy za 9 milionů eur a o milion eur méně zaplatili Katalánci za Ladislava Krejčího z pražské Sparty.

Zatímco před rokem dával klub na platy hráčů 52 milionů eur za sezonu, což bylo 14. místo mezi kluby La Ligy, nyní se částka zvýšila téměř na dvojnásobek – na 94 milionů. Pouze sedm klubů v lize má na platy vyčleněno více peněz než Girona.