Vzpomínka na skalp Holandska! Zažijte s námi euforii i letos

2 minuty čtení

Byl to zápas, na který se vzpomíná dodnes. Fotbalisté České republiky si připsali jeden z nejcennějších skalpů novodobé historie světových či evropských šampionátů, když na posledním Euru v osmifinále vyřadili vysoce favorizované Holandsko. Připomeňme si tento zážitek z Budapešti a zažijme českou jízdu evropským šampionátem i letos!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Na tribuny Puskás Areny se díky nám dostaly i tisíce fanoušků z České republiky. Když jsme den před velkým zápasem všichni viděli, jak blízko senzaci byli Rakušáci nad do té doby suverénní Itálií, tak proč by to nemohlo vyjít nám.

Zpátky na tribuny

Čekal nás zápas proti oblíbenému soupeři. Nakonec se senzace podařila a naši borci zasloužili smeknutí klobouku. Čeští reprezentanti navíc tehdy svým transparentem po zápase připomněli přírodní katastrofy, které se v té době udály na Moravě. Ukázali, že jsou to pořád jen lidé, kterých se dotýkají každodenní starosti stejně jako nás.

Díky podmínkám, které v Maďarsku zajistil premiér Viktor Orbán, byla právě Budapešť jediným z jedenácti pořadatelských měst, kde se hrálo před plnými tribunami – i v době koronaviru. A to zkrátka dělá fotbal fotbalem. Už v okolí stadionu nebo ve FAN zóně, kde jsme byli před zápasem i následně po oslavách ještě koukat na velkoplošných obrazovkách na druhé utkání dne Belgie – Portugalsko, to zkrátka žilo.

Lidé se bavili, užívali si společnou atmosféru, byli samé úsměvy. Zkrátka jsme mohli po dlouhém čekání zase žít naplno.

Vynucené změny dodaly impulz

Klíčový zápas byl bezpochyby naším nejlepším představením na turnaji. Týmu obrovsky pomohly změny v sestavě, po kterých mnozí volali de facto od prvního zápasu. Kadeřábek výborně ubránil možná doposud nejlepšího krajního beka na turnaji a hodně ofenzivně laděného Denzela Dumfriese, Barák se Ševčíkem zase dodali do té doby mdlé záloze kreativitu. Ale naši podali kolektivní výkon, vyhrávali osobní souboje a získávali drtivou většinou odražených míčů, což bylo proti přece jen o poznání fotbalovějším Nizozemcům klíčové. Zkrátka jsme na první pohled chtěli vyhrát víc než oni.

Vyseknout poklonu musíme také holandským fanouškům, kteří vážili strašnou dálku za svým týmem a fandili skvěle, stejně jako naši. Po zápase jsme pak měli na tribuně Puskás Areny husí kůži, když tleskali našim hráčům při odchodu do šaten. Co jsme měli možnost slyšet, spousta z nich jela do Maďarska i na blind bez lístku a sháněla je až tam od překupníků nebo od maďarských fanoušků, které zápas Česká republika – Holandsko tolik nezajímal.

Střelec Schick, zeď Vaclík

Svými góly poslali Holandsko domů Holeš se Schickem, výborně chytal brankář Vaclík. Zmínit musíme také stoperskou dvojici Čelůstka – Kalas, která byla před tehdejším mistrovstvím tolik kritizovaná. Možná to nebyli nejkonstruktivnější stopeři, ale své party zvládali velmi dobře. Vyhrávali vzdušné souboje, dva inkasované góly za čtyři zápasy hovořily jasnou řečí. A jako bonus připravil Kalas proti Holandsku postupový gól pro Holeše.

Nakonec se ukázalo, že máme problémy úplně jinde než ve středu obrany. Co se týče týmových výkonů, tak až do osmifinále s Nizozemskem byly zápasy české reprezentace mnohdy utrpením. Změna přišla v pravou chvíli a my se radovali.

Postupová euforie a gratulace od Maďarů

Během zápasu jsme prožili přesně ty momenty, kvůli kterým na stadiony jezdíme. Kolem nás samozřejmě byli také domácí fanoušci Maďarska, kteří fandili spíše nám jako outsiderovi.

Nezaujatý fanoušek vždycky rád vidí překvapení na úkor favorita, je to tak atraktivnější. Takže ti nám po zápase gratulovali a přáli co nejdelší cestu turnajem. Takové zážitky, to zkrátka u televize nezažijete, tohle vás prostě vtáhne do děje. A my u toho budeme i letos v Německu, tak vyrazte s námi!