Vzestup a pád La Coruni. Španělský mistr se propadl do třetí ligy

3 minuty čtení

Deportivo La Coruna bylo významným klubem ve španělské La Lize, zejména během 90. let a začátku 21. století, kdy pravidelně bojovalo o horní příčky a účastnilo se evropských soutěží. Získalo i jeden mistrovský titul. Ty doby už jsou ale dávno pryč. Nicméně dnes se vrací alespoň mezi profesionály do druhé nejvyšší soutěže.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Na přelomu tisíciletí patřilo Deportivo mezi nejslavnější španělské fotbalové značky. Vzestup během průběhu 90. let vyvrcholil v sezoně 1999–2000, kdy klub vybojoval svůj jediný ligový titul. Následně si zahrál Ligu mistrů, v níž dosáhl na jaře roku 2004 semifinále.

Místo zápasů na Santiago Bernabéu proti Realu Madrid nebo na Camp Nou (letos Montjuic) proti Barceloně ale letos Deportivo obráželo stadiony Sabadella, Majadahondy, Tarazony nebo Luga. A když už narazilo na Barcelonu, tak to bylo její béčko.

Dluhy ve výši 156 milionů eur

Jak je to vůbec možné, že se Deportivo propadlo až do třetí ligy? Jednou z hlavních příčin úpadku Deportiva byly finanční problémy. Klub měl v minulosti značné dluhy, což omezilo jeho schopnost investovat do nových hráčů a udržovat konkurenceschopný tým.

V roce 2013 klub přiznal dluh ve výši 156 milionů eur, což vedlo k reorganizaci a úsporným opatřením. Dalším faktorem byla špatná rozhodnutí managementu, včetně neúspěšných přestupů a špatného strategického plánování.

Mezi elitou naposledy na jaře 2018

Klub často investoval do hráčů, kteří nesplnili očekávání, což vedlo k oslabení týmu a nedostatku kvality na hřišti. Sportovní výkony týmu se začaly zhoršovat. Klub měl problémy s udržením stabilní formy a několikrát sestoupil z La Ligy do Segunda Division.

Interní problémy, včetně střídání trenérů a nestability v týmu, pak logicky ovlivnily výkony na hřišti. Naposledy hrálo Deportivo La Ligu v sezoně 2017–18, od té doby se mezi elitu nepodívalo. V sezoně 2019–20 navíc následoval pád až do třetí ligy, kde působilo do letoška.

Zlatý Petr Kouba. Ze Sparty pro španělský titul

Mimochodem na přelomu tisíciletí, kdy Deportivo zažívalo svou nejúspěšnější éru v historii, u toho byla i česká stopa. V sezoně 1996–97 po příchodu ze Sparty Praha a posléze ještě jednou v letech 1999–2001 v klubu působil legendární reprezentační brankář Petr Kouba.

Převážně ale ve slavném klubu plnil roli náhradníka. Třeba v titulové sezoně 1999–2000 byl jasnou jedničkou mezi tyčemi Kamerunec Jacques Celestin Songo´o, ale španělský titul doma Kouba má, když do pár zápasů sám naskočil.

Slavná jména a nejlepší střelci soutěže: Roy Makaay a Diego Tristán

Na přelomu tisíciletí hráli za La Corunu skuteční fotbaloví velikáni. O střeleckou potenci se staral třeba nizozemský snajpr Roy Makaay, který byl klíčovou postavou při vítězství La Ligy v sezoně 1999–2000 a vyhrál evropskou Zlatou kopačku v roce 2003. Po jeho boku zářil také Diego Tristán, nejlepší střelec La Ligy v roce 2002.

Z dalších slavných jmen můžeme zmínit dlouholetou klubovou ikonu Juana Carlose Valeróna, známého svou elegancí a tvůrčími schopnostmi, dlouholetého kapitána Frana Gonzáleze nebo jednoho ze strůjců titulu brazilského šikulu Djalminhu. Málokdo pak možná ví, že krátkou epizodu před přestupem do Barcelony, kde vyhrál i Zlatý míč, zapsal v Deportivu také Rivaldo.

Z fanouška oporou! Bývalý hráč Arsenalu se stal zachráncem

Tradiční klub se však nyní vrací mezi profesionály. Vítězstvím 1:0 nad B týmem Barcelony potvrdil vítězství ve své skupině třetí nejvyšší soutěže. Příběh je o to sladší, že o postupový gól se postaral zkušený tahoun Lucas Pérez. Bývalý hráč Arsenalu je od dětství fanouškem La Coruni, a když viděl, jak se jeho milovaný klub propadá, rozhodl se, že s tím něco udělá.

Dobrovolně tak opustil prvoligový Cádiz a vyrazil Deportivu vykopat postup. Dokonce půlku přestupové částky zaplatil z vlastní kapsy. Oddanost milovanému klubu přinesla kýžené ovoce.

Definitivně si návrat do druhé ligy zajistilo Deportivo následným vítězstvím ve dvojzápase proti vítězi druhé skupiny třetí nejvyšší soutěže Primera RFEF – Castellonu, který La Coruna porazila 2:1 doma a 4:2 venku. Tři ze šesti gólů dal opět Pérez.