Vyzkoušeno za vás: Kam zajít na dobré jídlo a co vidět v Bergamu?

3 minuty čtení
Autor: Pavel Pubal

Pizza a fotbal? Samozřejmě Itálie! Stále populárnější jsou zájezdy za fotbalem do Bergama. Tamní Atalanta na krásném Gewiss Stadium (Stadio Atleti Azzurri d’Italia), otevřeném po zrekonstruování teprve v roce 2019, předvádí parádní ofenzivní fotbal. Aktuální šampion Evropské ligy navíc neláká jen na své výkony na trávníku, ale i na krásné historické město a tamní kuchyni.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Těstoviny, pizza, fotbal a navíc teplé, slunečné počasí takřka po celý rok. Itálie je ideální destinací pro nadšence, kteří si rádi užívají života. Itálii si zamilujete a srdeční Italové si zamilují vás. Přinášíme pár tipů na místa a podniky, které by vám v Bergamu neměly uniknout.

L´Antica Pizzeria da Michele – skvělá pizza za 8 euro

Absolutní číslo jedna na seznamu místních podniků. Ať ukážete na jakoukoliv pizzu z nabídky, chybu neuděláte. Tahákem je klasická Margherita, italský klenot mezi pizzami a jeden ze symbolů Itálie, který je i v národních barvách (bílá – mozzarella, červená – rajčatové sugo, zelená – bazalka). Ta vás vyjde na pouhých 8 euro, ceny jsou opravdu příznivé.

Síť pizzerií Da Michele najdete nejen v Bergamu, ale také v Neapoli, Římě, Padově nebo v Bologni. Věřte, že nikde vás jejich jídlo nezklame. Pizzu si můžete vzít s sebou do krabice, nebo si ji vychutnat přímo v restauraci třeba s místním pivem, vínem či širokou škálou nealkoholických nápojů.

Miscusi – tiramisu za 5 euro!

Dalším symbolem Itálie je samozřejmě pasta. Také těstoviny najdete v Bergamu na každém kroku a volbou hodnou doporučení je jistě restaurace Miscusi. Tradiční Carbonara vás tam vyjde na 11 euro a u každé omáčky si můžete zvolit, jaký druh těstovin (spaghetti, tagliatelle, rigatoni, paccheri) si přejete. V podstatě si tak můžete složit vlastní jídlo podle chutí a preferencí.

A co dezert? Samozřejmě jsme nemohli odcestovat z Itálie, aniž bychom si dali Tiramisu. To v Miscusi se doslova rozplývalo na jazyku a vyšlo nás na velmi příznivých 5 euro.

Výhodou v této restauraci je, že veškerá objednávka probíhá z online jídelního lístku, do kterého se dostanete přes QR kód na každém stole. Pokud si tedy nejste jisti svou angličtinou, je pro vás právě tato restaurace ideální volbou. Pochutnáte si bez starostí!

Dalšími restauracemi, které jsme pro vás objevili a rozhodně stojí za návštěvu, jsou – Pizzeria Assaje (hodnocení 4,5*/5), Ristorante La Ciotola (4*/5) nebo Ristorante Pasta & Basta (4,5*/5).

Doporučení na závěr: Ať si z našich tipů vyberete jakoukoliv restauraci, podívejte se dopředu na otevírací dobu. Italové jsou známi svou netradiční pracovní dobou, takže mají i své restaurace často otevřeny v průměru od 12 do 15 hodin a poté třeba až večer od 19-20 hodin do pozdních nočních hodin.

Procházka Horním městem s malebným výhledem

A když už budete po výborném obědu nebo večeři, se spokojenými žaludky se nabízí i procházka po historickém centru města. Uniknout by vám neměli bazilika Di Santa Maria Maggiore nebo Horní město (Citta Alta), což je historické centrum města obklopené středověkými hradbami.

Procházka úzkými uličkami vás zavede ke krásným náměstím, renesančním budovám a malebným výhledům na město a okolní krajinu.

Do Bergama vyrazí i Real Madrid, tak proč ne ty!

Do Bergama už zavítal londýnský Arsenal a rozhodně to tam neměl jednoduché (0:0). Naši klienti na vlastní oči viděli třeba fenomenální zákrok Davida Rayi proti penaltě a následné dorážce domácích.

To ale není ani zdaleka všechno. Gewiss Stadium totiž v rámci nové éry Champions League přivítá také obhájce titulu a krále této milionářské soutěže Real Madrid. Buďte u toho s námi – NABÍDKA ZDE.