Start Premier League se blíží! Tady je TOP 5 otázek před začátkem

4 minuty čtení

Začátek Premier League klepe na dveře. Otázek je spousta, nicméně my vybíráme pět těch, které se týkají (nejen) největších gigantů!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Udělá Arsenal další krok?

Otázka je jasná, co trenér Mikel Arteta udělá, aby se pokusil dostat Arsenal na další úroveň? K tomu, aby vyrval titul z rukou Manchesteru City, bude podle všeho nezbytné nasbírat více než 90 bodů, takže co změní po taktické nebo personální stránce, aby ještě vylepšil svůj vynikající tým?

Strategický přístup Arsenalu byl v minulé sezoně pestřejší než kdykoli předtím. A dá se čekat, že hlavní Guardiolův učeň tohle posune na další úroveň.

Jediná oblast, kde Arsenal zaostával, byl protiútok. Artetovi se daří dobře chodit dopředu, ale občas jim chyběl zničující úder, zejména ve velkých zápasech, jako byly ty venku s Manchesterem City nebo Bayernem. Nedokázali prostě najít úderné kladivo.

K tomu by se pochopitelně hodil nový útočník, ale Arsenal zatím přivádí zejména posily do obrany.

Arsenal se však pod Artetou rok od roku vyvíjí. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se zlepší v příští sezoně, protože nedávná historie naznačuje, že krok dopředu je nevyhnutelný. Bude to stačit na titul? Buďte u toho!

Co s United udělají noví majitelé?

Od února, kdy INEOS a Sir Jim Ratcliffe dokončili koupi 27,7 % Manchesteru United, se po letech stagnace rychle snaží změnit kulturu.

Na hřišti chvíli trvalo, než bylo co slavit – United se v sezoně 2023/24 propadli na nejnižší příčku v historii Premier League, načež ročník zakončili vítězstvím v FA Cupu.

Mimo hřiště začala tvrdá práce, protože INEOS načal svou nadvládu nad klubem. Hovoří se o mohutném propouštění, vylepšení tréninkového centra i stavbě nového stadionu. Otočit tuto loď je pravděpodobně nejtěžší úkol ve světovém fotbale a všechny oči se upírají na Ratcliffa.

Ten měl jasno, trenér Erik ten Hag dostává další šanci. Byly mu přivedeny zajímavé posily, takže Nizozemec už se nemá na co vymlouvat. Na další úroveň by měl poskočit Alejandro Garnacho, čeká se, co předvede Rasmus Hojlund. Tohle bude tuze zajímavé.

Mise Arneho Slota

Historie nám říká, že Arne Slot má před sebou nelehký úkol. To, co se stalo po odchodu Sira Alexe Fergusona z United a Arséna Wengera z Arsenalu, je všeříkající, i když Slot zdědí lepší tým a lépe organizované vedení než Moyes na Old Trafford nebo Unai Emery na Emirates Stadium.

Nahradit dlouholetou klubovou legendu Jurgena Kloppa je obtížné, stejně jako řídit Liverpool, jedinečný fotbalový klub, který od svých manažerů vždy vyžadoval naprostou sounáležitost s kulturou města a jeho fanoušky.

Existuje však mnoho důvodů k optimismu. Slot je podle všeho charismatický vůdce a skvělý taktik, který vyniká v trénování mladých hráčů, a ve Feyenoordu hrál strhující fotbal s vysokým presinkem, podobný Kloppovu.

Klub je dobře připraven na to, aby se rozjel. Přesto je Slot bezpochyby riskantní volbou a historický precedens říká, že má větší šanci na neúspěch než na úspěch.

Co udělá Lopetegui s West Hamem?

Po čtyřech a půl letech působení Davida Moyese začala ve West Hamu United nová éra, klub se obrátil na Julena Lopeteguiho.

Lopetegui přichází s rodokmenem vítěze trofejí, když vyhrál Evropskou ligu se Sevillou a uspěl s mládežnickými týmy Španělska. Uspokojí však jeho styl masy fanoušků West Hamu?

Lopetegui zkušenosti s Premier League má, nicméně ve Wolverhamptonu neměl příliš příležitostí ukázat, co v tomto smyslu umí.

Na Molineux nastoupil v listopadu 2022, kdy se Wolves nacházeli na dně. Jeho úkolem bylo jednoduše je udržet nahoře, což se mu před odchodem v předvečer následující sezony podařilo.

Ve West Hamu však budou očekávání vyšší. Čas ukáže, zda je Lopetegui dokáže naplnit.

Jak dopadne Ipswich?

Osmatřicetiletý Kieran McKenna dokázal zázraky, když poprvé od roku 2002 dovedl Ipswich z 12. místa v League One až do Premier League.

Jeho tým hrál parádní fotbal a jeho dvě postupová tažení byla plná gólů (193), bodů (194) a zábavy.

Jeho úspěchy v Ipswichi vedly ke značnému zájmu jiných klubů, ale on se rozhodl zůstat na Portman Road a podepsal novou smlouvu.

McKenna se pokusí zopakovat své úspěchy i v Premier League a dokázat, proč se stal tak žádaným trenérem, a bude tak jedním z těch, které je třeba v sezoně 2024/25 sledovat.