Škatulata, hejbejte se! Premier League slibuje další velké drama

2 minuty čtení

Nová fotbalová sezona pomalu klepe na dveře. V očekávání je i další bitva o titul v anglické Premier League, mnohými považované za nejlepší ligu světa.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Poslední dekádě jasně vládne tým kouče Pepa Guardioly. Manchester City vyhrál už čtyřikrát v řadě a letos chce útočit na svůj pátý titul. Nejvýraznějším vyzyvatelem má být opět Arsenal, který skončil v posledních sezonách dvakrát druhý.

Přestupový trh se letos i vinou evropského šampionátu rozebíhá pomaleji. Oznámeny zatím byly prakticky jen dříve dohodnuté přestupy – třeba o tom, že Kylian Mbappé zamíří po skončení smlouvy do Realu, se ve fotbalovém prostředí vědělo měsíce. Jinak ale trh spí, čeká se na první velké kroky.

Posila z vlastní stáje: City Football Group

Jak vytunit svůj už tak velmi silný tým, ale jistě přemýšlí také obhájce titulu. Ofenzivní vozbu by měl rozšířit 20letý brazilský reprezentant Savio z Girony. Jeho přestup je o to jednodušší, že Girona (a francouzské Troyes, odkud v Gironě hostoval) patří do seskupení City Football Group, kde je na vrcholu pyramidy samozřejmě právě Manchester City.

Mezi vysněné posily Manchesteru patří také Jamal Musiala nebo Bruno Guimaraes, ale u nich by šejkové museli sáhnout hluboko do kapsy. Končící smlouva v Bayernu pak dává šance na Joshuu Kimmicha, který už pod Guardiolou hrál právě v Německu a umí zahrát na pozici invertovaného obránce.

Opory na odchodu?

Po hostováních se do modré části Manchesteru vrátí třeba i Joao Cancelo z Barcelony a Kalvin Phillips z West Hamu, ale u nich se počítá s tím, že členy kádru Cityzens v příští sezoně spíš nebudou. A otázkou je, jestli jimi budou největší opory. Spekuluje se totiž o velkém zájmu ze Saúdské Arábie o brankáře Edersona a špílmachra Kevina de Bruyneho. A poslední přestupová okna je s Barcelonou spojován Bernardo Silva, kterému za rok končí v Manchesteru smlouva.

Také De Bruyne má před sebou poslední rok smlouvy, je mu 33 let a v posledních sezonách měl stále častější zdravotní problémy. Klub by se pak údajně nebránil ani prodeji brazilského gólmana. Pokud by Ederson odešel, mohl by Guardiola zvažovat jako možnou náhradu Mike Maignana z AC Milán. Případně převezme roli jedničky dosavadní náhradník Stefan Ortega, který už při Edersonově zranění ukázal, že se na něj tým může spolehnout.

Italský univerzál jednou nohou v Arsenalu

V pozici hlavních vyzyvatelů bude celkem logicky Arsenal, který zažívá pod manažerem Mikelem Artetou v posledních letech výrazné obrození. Po letech bídy se Kanonýři vrátili zpátky mezi smetánku, ale v cestě, aby se dostali na úplný vrchol, mají velmi zdatného soupeře.

Aktuálně tak Gunners skončili dvakrát po sobě druzí a musí na severu Londýna přemýšlet, co ještě změnit, aby se dostali až na anglický trůn. Nejblíže má být příchod italského reprezentanta Riccarda Calafioriho, který patřil ke stěžejním hráčům jak na Euro za národní tým, tak v barvách Bologni, jež zažila historickou sezonu. Univerzální levák může pomoct na pozici stopera, levého obránce, defenzivního záložníka a v případě nouze i levého křídla.

Kdo opustí Kanonýry?

Další nováčky může Arsenal shánět na pozice ve středu zálohy nebo v útoku. Neustále se opakují spekulace o zájmu o Martina Zubimendiho, defenzivního záložníka Realu Sociedad, který má být podle mnohých novým Sergio Busquetsem. Očekává se také příchod nové brankářské dvojky, která by kryla záda Davidu Rayovi, pokud anglický reprezentant Ramsdale nebude chtít absolvovat další sezonu v roli náhradníka.

Zájem by měl Arsenal – stejně jako většina velkoklubů po jeho výkonech na Euro – o španělského rychlíka Nica Williamse. Překážkou prý mají být jeho vysoké nároky na honorář. Další možné příchody do kádru Arsenalu se budou odvíjet od odchodů. Mimo Ramsdaleho se mohou stěhovat také Nelson, Nketiah, Kiwior nebo Smith-Rowe, kteří plnili v kádru kouče Artety jen epizodní roli.

Noví trenéři na Stamford Bridge a Anfieldu

Relativní klid zbraní je aktuálně i u dalších favoritů. Manchester United pracuje na posílení hlavně defenzivní linie – mluví se o de Ligtovi, Ugartem nebo dokonce slovenském obránci Dávidu Hanckovi. A potvrzen je příchody Joshuy Zirkzeeho. Chelsea se zase sžívá s novým koučem Enzo Marescou a Liverpool s Arne Slotem.

The Blues přivedli zajímavé posily v jednom z nejlepších hráčů druhé ligy Kiernanu Dewsbury-Hallovi z Leicesteru a španělském talentovaném útočníkovi Marcu Guiuovi z Barcelony. Každopádně nás čeká další velmi zajímavé léto a následně sezona, která slibuje další boj do posledního kola.

Boj o hráče? Letos jen o titul!

Zajímavé je, že se letos zatím dva největší favorité Manchester City a Arsenal nepotkali u žádného hráče, o kterého by bojovali. Před rokem podaly oba kluby nabídku na Declana Rice a anglický reprezentant si nakonec vybral Arsenal.

Na svůj první mistrovský titul si tak bude muset ještě minimálně rok počkat. Dočká se letos?