Příběh jako z brazilské telenovely: Igor Jesus z Botafoga

3 minuty čtení
Autor: Pavel Pubal
Zdroj foto: Marca.com

Příběh jako z pohádky, v případě jižní Ameriky možná spíše z telenovely, napsal o uplynulém reprezentačním srazu třiadvacetiletý Igor Jesus z Botafoga. Kdo je vlastně útočník, celým jménem Igor Jesus Maciel da Cruz, který si fotbalem ještě před pár měsíci vydělával v Dubaji a v brazilské lize nosí legendární číslo 99?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

V reprezentaci nikdy nehrál ani na mládežnické úrovni. Nepatří mezi blyštivé talenty jako jsou Endrick nebo Estevao, o které se od teenagerovských let přetahovaly všechny světové velkokluby.

Z Dubaje rovnou do brazilské reprezentace

Naopak Igor Jesus se v mládí výrazněji neprosadil ani v brazilské Coritibě a zamířil do Emirátů, kde hrál v letech 2021–2023 za Al-Ahli Dubai. To není zrovna destinace, odkud jsou hráči nominováni do národního týmu Brazílie.

Asi nejznámějším jménem, které za tento dubajský klub aktuálně hraje, je íránský útočník Sardar Azmoun, jenž strávil poslední roky v Bayeru Leverkusen nebo AS Řím. V těžké konkurenci se ale neprosadil a nyní si na chlebíček vydělává v Al-Ahli Dubai, nezaměňovat s „originálním“ Al-Ahli v Saúdské Arábii, kde hrají Ivan Toney, Roberto Firmino nebo Riyad Mahréz.

Není o moc dražší než Chorý, přesto září za Kanárky

Igor Jesus zamířil letos v červenci jako volný hráč z dubajského Al-Ahli do brazilského Botafoga a jeho kariéra nabrala na obrátkách. Odehrál třináct zápasů domácí Serie A, nastřílel pět branek a pozvánka do národního týmu byla na stole. Mimochodem jeho tržní hodnota podle renomovaného serveru Transfermarkt je 6,3 milionů euro. Tak levný hráč, to se v brazilské reprezentaci také jen tak nevidí. Cenovky tradičních reprezentantů Kanárků se pohybují z pravidla úplně jinde. Jen pro uvedení do kontextu, tak třeba Albion Rrahmani stál Spartu Praha nebo Tomáš Chorý rivala z Edenu kolem 4 milionů euro.

Nyní ale Igor využil toho, jaké personální problémy Kanárci na hrotu útoku mají. Dříve byli brazilští hroťáci výkladní skříní světového fotbalu – Firmino a Neymar už mají nejplodnější roky svých kariér za sebou. Richarlison je na marodce, Gabriel Jesus se také v posledních letech spíše léčí než hraje, navíc ho v Arsenalu odsunul z pozice jedničky produktivní Kai Havertz. Vinicius Júnior zase vstřelil za repre doposud pouze pět branek, což je na aspiranta na Zlatý míč žalostně málo. A na Endricka se ukázalo, že je možná pozice reprezentační jedničky v 17 letech ještě moc.

Po boku hvězd. Stoprocentní sraz po roce

Igor Jesus proto dostal šanci po boku hvězd jako Rodryga z Realu, Raphinhy z Barcelony nebo Savinha ze Cityzens. A výsledek? Dva zápasy, jeden gól, jedna asistence a především dvě výhry pro Brazílii. A to není zrovna málo, protože Kanárci si neprocházejí povedeným obdobím, tamní fotbalový svaz má své problémy a vrcholem byla třeba zpráva předsedy tamního fotbalu Ednalda Rodriguese, který prohlásil, že je domluven na angažování Carla Ancelottiho, aby se následně ukázalo, že si to úplně vymyslel.

Teď možná spatřili fanoušci Jogy Bonito světlo na konci tunelu. Brazílie zažila stoprocentní reprezentační sraz poprvé od loňského září, kdy na úvod kvalifikace porazila 5:1 Bolívii (Rodrygo 2, Neymar 2, Raphinha) a 1:0 Peru (Marquinhos). V tu dobu by kdekdo o jméno Igora Jesuse při výběru reprezentačního kádru možná ani nezavadil. Nyní Jesus svým gólem přispěl k důležité výhře 2:1 nad Chile a následně přidal jednu asistenci při demolici Peru 4:0.

Dostane nový brazilský objev šanci proti Messimu?

Objevil kouč Dorival Júnior nový brazilský klenot, o který se budou přetahovat světové velkokluby a bude na něm stát reprezentační výběr do dalších let? To ukáže až čas, našlápnuto má ale Igor Jesus výtečně. Chcete jej zažít na vlastní oči?

Vyrazte s námi třeba na největší jihoamerické derby Argentina – Brazílie, které je zárukou skvělé atmosféry a prvotřídního fotbalu! Zájezd na 5 nocí v Buenos Aires si určitě užijete a budete na něj vzpomínat po zbytek života. Vidět naživo Messiho, Viniciuse nebo nové adepty jihoamerických reprezentací určitě stojí za to.