Příbeh jako hrom. Bývalý dělník jako dítě emigroval, dnes je trénerem

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Na začátku roku se hodně mluvilo o 31letém manažerovi Willu Stillovi, který se z Football Manageru dostal až do francouzské Ligue 1. Tam vede jako hlavní trenér Stade de Reims. Nyní přichází zpráva o Joe Armasovi, který s sebou přináší inspirativní příběh.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Emigrace a stáže na známých adresách

Joe Armas se narodil v roce 1985 v ekvádorském kantonu Los Blancos. Ve 13 letech emigroval s rodinou do Španělska. Od mládí miloval fotbal a věděl, že se jednou chce živit jako manažer. V 17 letech začal na svém snu opravdu aktivně pracovat a absolvoval několik stáží na renomovaných evropských adresách.

Ve svém životopise má například stáž v královském velkoklubu Real Madrid, ale zkušenosti získal také v nizozemské Eredivisie, kde mu bylo umožněno vyučit se v Ajaxu Amsterdam a PSV Eindhoven. Během těchto stáží si musel vydělávat na živobytí a zároveň pracovat jako stavební dělník. Armas má jiný příběh než další mladý manažer Will Still, ale neméně inspirativní. Oba si razí vlastní, dosud nevídanou cestu do světa fotbalu.

https://youtu.be/2FZs3B9-glI

Doma není nikdo prorokem

Ne nadarmo se říká, že doma není nikdo prorokem. Joe sám to pocítil velmi nepříjemným způsobem. V dospělosti se vrátil do rodného Ekvádoru, a přestože měl vše, co mladý fotbalový trenér potřebuje, dlouho nemohl najít práci. Poslal svůj životopis do více než 300 klubů v Jižní Americe, ale stále se mu nikdo neozýval.

Přání se mu splnilo až v roce 2021, kdy mu maličký klub Imbabura SC nabídl místo hlavního trenéra. Armas se odměnil po svém: tvrdou a poctivou prací. Během prvního roku s Joem na lavičce se „Imba“ dostala ze třetí národní ligy do druhé nejvyšší soutěže a tým se zlepšil nejen výsledkově, ale i herně.

Oslavy postupu do nejvyšší ligy (zdroj: IG/joearmas_)

Splněný sen a inspirace

Imbabura SC má jeden z nejnižších rozpočtů v celém Ekvádoru a sídlí ve městě Ibarra, kde žije přibližně 157 000 obyvatel. Dá se říci, že Joe Armas místním lidem v pozitivním slova smyslu učaroval. Ve druhé lize ISC při svém debutu bojoval o postup, a i když se to zpočátku nedařilo, dnes je Imbabura prvoligovým týmem. Dostat se ze třetí ekvádorské ligy do místní Serie A je těžší, než by se mohlo zdát, tím spíš, když nemáte finanční zázemí. Imbabura to dokázala po dvanácti letech.

Armas využil to, co se naučil v Evropě, a také to, co ho naučil sám život. Emigrovat do Evropy, najít si k ní cestu a pak se vrátit do rodné země není snadné. Joe a také zmíněný Will Still jsou důkazem, že trenéry na nejvyšší úrovni nemusí být jen studovaní kormidelníci nebo bývalí hráči s dlouhou a úspěšnou kariérou. Někdy je nejdůležitější nevzdávat se a jít za svým snem.

KOMPLETNÍ NABÍDKA FOTBALOVÝCH ZÁJEZDŮ