Portugalské O Clássico mezi Benficou a Portem: Zápas, který zastaví dění v zemi

4 minuty čtení

Nejsou ve stejném městě, ale to jim nebrání být velkými rivaly. Benfica Lisabon a FC Porto patří mezi historicky nejúspěšnější portugalské kluby. Jejich vzájemné zápasy nesou název O Clássico. Přečtěte si, proč jsou střetnutí těchto dvou gigantů sledovaná, vyhrocená a nezapomenutelná. Nyní je můžete zažít s námi!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

O Clássico: Původ soupeření

Tato rivalita vznikla, protože Lisabon a Porto jsou největší města v zemi. Také proto, že jak „Orli“, tak „Draci“ sbírají jeden úspěch za druhým již několik desetiletí. Benfica a FCP patří nejen k absolutní špičce domácí scény, ale každoročně o sobě dávají vědět i v evropských pohárech, kde přinejmenším zahanbují favority na celkový triumf.

Původně se název O Clássico používal pouze pro jejich ligové zápasy, ale postupně se jím začala označovat všechna střetnutí těchto nesmiřitelných rivalů. Zajímavostí je, že Porto a Benfica proti sobě na evropské scéně nikdy nehrály. Oba týmy patří do takzvané portugalské velké trojky, kterou doplňuje Sporting Lisabon.

O Clássico: Historické milníky

Zápasy mezi Benficou Lisabon a FC Porto přinesly v průběhu let různé pestré výsledky, které se dodnes připomínají. Nejvyšší triumfy si „Orli“ připsali v roce 1943 (domácí výhra 12:2) a v roce 1952 (vítězství 8:2 v Portu, v zápase, v němž navíc „Draci“ otevírali svůj stadion Estádio das Antas).

„Draci“ se však také nenechali zahanbit. V květnu 1933 porazili doma své soupeře 8:0 a nejvyššího výsledku půdě tohoto soupeře dosáhli v roce 1996, kdy vyhráli 5:0. V roce 1933 se jim podařilo vyhrát na hřišti soupeře v poměru 5:0. A nejčastější výsledek v zápasech O Clássico? Dělba bodů po remíze 1:1. Takovým výsledkem skončilo jedno z největších portugalských derby dosud čtrnáctkrát.

O Clássico: Legendární hráči

Portugalec Nené odehrál nejvíce zápasů mezi Benficou a Portem. Tato ikona lisabonského klubu zvládla v letech 1970 až 1985 přesně 30 duelů. V těsném závěsu za ním jsou s 28 starty Mário Coluna (Benfica) a Francisco Ferreira, který hrál dokonce za oba soupeře. V seznamu nechybí ani známá jména jako Vítor Baía (FC Porto, 24 zápasů) a Eusébio (Benfica, 24 duelů).

Z logických důvodů by vás mohlo napadnout, že Eusébio je nejlepším střelcem O Clássico. Není tomu však tak. Na svém kontě má 16 přesných zásahů, což z něj dělá „pouze“ dvojku. Nejlepším kanonýrem duelů mezi Portem a Benfikou je José Aguas, který v dresu „Orlů“ v letech 1950-1961 zaznamenal 17 přesných zásahů. V Top 5 je pouze jeden střelec „Draků“, Anónio Monteiro da Costa s deseti zásahy.

O Clássico: Na obou stranách barikády

Nestává se často, aby konkrétní hráč oblékal dresy obou nesmiřitelných rivalů. Nejinak je tomu v případě Benfiky a Porta. O Franciscu Ferreirovi jsme se zmínili výše, celkem se podobně rozhodlo 42 hráčů. Můžeme zmínit jména jako Nicolás Otamendi, Derlei, Ljubinko Drulović, Maniche nebo Maxi Pereira. Maxi Pereira a Sergej Juráň jsou jedinými fotbalisty, kteří v O Clásicu skórovali za oba týmy. A je zde také hráč, který byl v duelech Benfiky s Portem vyloučen za oba týmy: Nicolás Otamendi.

Působení na opačných stranách barikády se netýká jen hráčů, ale také trenérů. Porto a Benficu dosud v jejich historii trénovalo jedenáct stejných trenérů. Nejznámějšími jmény z tohoto seznamu jsou jistě Béla Guttmann, Fernando Santos a José Mourinho.

O Clássico: Čas se zastaví

Když spolu Benfica a Porto hrají, ať už v Lisabonu na Estádio da Luz (Stadion světla), nebo v Portu na Estádio do Dragao (Dračí stadion), atmosféra je vždy fantastická. Zápas se řeší několik dní před úvodním výkopem a několik dní po něm, je to více než sportovní střetnutí, je to kulturní událost.

Fandění jednomu či druhému se dědí, a když se soupeřící příznivci sejdou v rodině, často může dojít ke komplikacím. V současné sezoně se Benfica i Porto snaží vrátit na portugalský fotbalový trůn, protože je zastínil loňský mistr Sporting Lisabon. Nyní můžete zažít O Clássico na vlastní kůži, vše podstatné najdete na tomto odkaze.