Peníze tečou do českého fotbalu. Pomůže Rrahmani i třeba proti City?

3 minuty čtení
Autor: Pavel Pubal

Česká liga je na vzestupu. Koeficient si lebedí, tuzemským manšaftům se daří v pohárové Evropě a peníze tečou do klubových pokladen. Ruku v ruce s tím jdou i čím dál dražší nákupy do tuzemských klubů. Zajímá vás, kdo byl vůbec nejnákladnější?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Jen účastí ve skupině Champions League získala Sparta necelých 20 milionů euro, další bonusy se pak odvíjí od výsledků. Za vítězství v ligové fázi je odměna 2,1 milionů euro, za remízu 700 tisíc euro. Případný postup do vyřazovacího play off (týmy na devátém až 24. místě) přinese do kasy 1 milion euro a do osmifinále už 11 milionů euro. Pokladníci na Spartě si určitě mnou ruce.

Český fotbal se otevírá světu. Pomohl i Priske

Megalománská akce už tady jednou byla. Sparta nakupovala hráče jako Ben Chaim, Mavuba, Janko, Slavia zase Rotaně, Altintopa a další. Obě pražská S se tehdy spálila, na podobné experimenty ještě český fotbal nebyl připraven.

Teď už je situace úplně jiná. Brian Priske otevřel českou ligu zahraničním trenérům, zavedl angličtinu i do B týmu, aby byl případný posun hráčů co nejhladší. Majitelé vidí, že se nemají čeho bát. U Sparty bylo jasné, že se po dvou titulech od mezinárodní cesty neodkloní, ani když si pro Priskeho došel slavný Feyenoord.

Žezlo na Letné po něm převzal Lars Friis a dostal Spartu po 19 letech do Ligy mistrů. Mladou Boleslav zase převzal švédský kouč Andreas Brännström. Český fotbal se zkrátka otevírá světu.

Albion Rrahmani – střelec z Kosova

Přicházejí také zajímavější hráči. Naposledy rozvířil poklidný český rybníček Albion Rrahmani. Za čerstvě 24letého kosovského snajpra, o kterém v létě uvažoval i rival z Edenu, Sparta neváhala vysázet kolem čtyř milionů euro (cca 100 milionů korun). Tím se zařadil mezi nejdražší hráče, které kdy české kluby pořídily.

Dvě povedené sezony v Ballkani vedly loni v létě k přestupu do Rapidu Bukurešť. I v Rumunsku Rrahmani pokračoval ve skvělých výkonech, když Rapidu pomohl ke druhému místu v lize. V jarní části sezony se opět setkal i s Krasniqim. Celkem dal Rrahmani v minulém ročníku 19 soutěžních branek.

Také Slavia se umí plácnout přes kapsu

Za podobnou cenu kolem 4 milionů euro umí nakupovat i Slavia a předvedla to za poslední dobu hned několikrát. Hluboko do kapsy musela sáhnout při nákupu Davida Zimy (Turín), Nicolae Stancia (Al-Ahli) nebo Tomáše Chorého (Plzeň), který je bezpečně nejdražším nákupem v rámci ligy. Nedávný přestup brankáře Jindřicha Staňka byl pokrácen o hráčskou kompenzaci Lukáše Červa a Matěje Valenty.

Zajímavostí je, že hned dvakrát figuruje mezi významnými přestupy Nicolae Stanciu, protože necelé čtyři miliony euro stál už před tím Spartu, když jej poprvé přiváděla z Anderlechtu do české ligy. A přes tři „míče“ vyšel také Peter Olayinka, když šel z Gentu do Edenu. Také o jeho návrat, podobně jako u Zimy, se nyní slávisté snažili, leč neúspěšně.

Sešívaní zaútočili last minute

Závěr přestupového období nenechal chladným ani Slavii. Ta se sice nedočkala Petera Olayinky, ale jeden návrat do Edenu se přece jen uskutečnil. Za zhruba 50 milionů korun se po roce v Rotterdamu vrací Ondřej Lingr a pikantní zápas proti Spartě v Lize mistrů si tak nezahraje. Někteří fanoušci jsou k příchodu Lingra skeptičtí, nelíbí se jim návraty hráčů, kteří už v Edenu v minulosti působili. Lingrovy kvality, bez ohledu na to, že jej Priske ve Feyenoordu přehlížel, jsou ale nepopiratelné. Právě on může být X faktorem, který dodá Slavii potřebnou bojovnost a agresivitu v poslední třetině hřiště.

Zároveň sešívaní museli řešit neutěšenou situaci na pravé straně. Masopusta trápí neustálé zdravotní problémy, Tomič byl uvolněn do norského Bodo/Glimt a u Davida Douděry bylo prezentováno, že vzhledem k vážným problémům v rodině nebude k dispozici pravidelně, zejména pak pro evropské výjezdy. Volba padla na kamerunského Simiona Micheze z belgického Beerschotu, který stál rovněž kolem 50 milionů korun.

Posledním last minute příchodem Slavie je černohorský útočník Vladimir Perišič. Dvacetiletý snajpr v minulé sezoně střelecky expolodoval ve druhé tamní lize, zatím bude hrát ve Slavii za rovněž druholigové béčko.

Český mistr zažije i svátek na Etihad

Rrahmani začal slibně a za necelé dva zápasy vstřelil dvě branky a na jednu přihrál. Pomohl i gólem na cestě do Champions League. Právě Liga mistrů se od této sezony bude hrát ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také se 36 týmy. Česko bude mít zástupce v Lize mistrů po dvou letech.

A my budeme u toho! Sparta se po roce vrátí na britské ostrovy a vyzkouší si další fenomenální stadion. Po loňském svátku v Liverpoolu na Anfieldu se letos podíváme se Spartou do Manchesteru na Etihad. Na utkání proti Erlingu Haalandovi, Kevinu de Bruynemu a spol. vypravujeme i letecký speciál. Buďte u toho s námi, držíme vám poslední místa na palubě!