Nico Williams a překrásné Baskicko. Co čeká Slavii?

3 minuty čtení
Autor: Pavel Pubal

Do Ligy mistrů se sice neprobojovali, přesto je čekají velmi atraktivní zápasy. Tuzemský vicemistr Slavia Praha má v Evropské lize velké cíle, ideálně by chtěla projít do semifinále evropské soutěže, kam se ještě nepodívala. Co ji čeká v cestě mezi evropskou smetánku?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Doma Ajax a Fenerbahce, venku Bilbao nebo Frankfurt. Sešívaní si na atraktivní zápasy ve druhé nejprestižnější klubové soutěži rozhodně stěžovat nemohou. Především výlet do slunného Baskicka na konci října, kdy už u nás pomalu začneme vyndávat ze skříní kabáty, rozhodně přijde vhod.

Fotbalový unikát v srdci Baskicka, který nikdy nesestoupil

V Athleticu Bilbao se drží filozofie, že dávají šanci pouze hráčům, kteří se v Baskicku narodili nebo tam získali své fotbalové dovednosti. Nikdy nepumpují peníze do fotbalistů z jiných regionů Španělska nebo cizinců. To je v dnešním globálním světě, nejen fotbalovém, unikát.

Přesto se Bilbao může pochlubit tím, že je jedním ze tří zakládajících členů La Ligy (spolu s FC Barcelonou a Realem Madrid), který z ní nikdy nesestoupil.

Bratři Williamsovi. Nico Španěl, Inaki Ghaňan

Jindřich Trpišovský a jeho parta tam budou čelit týmu, který rozhodně stojí za vidění. Pozoruhodnou stavbou je i stadion San Mamés, který pojme přes 53 tisíc diváků a bývá takřka vždy vyprodán. Slavii tak čeká bouřlivá atmosféra horkokrevných Španělů.

Ostatně jeho největší hvězdu všichni dobře známe, je jí objev mistrovství Evropy Nico Williams, který v mužstvu nastupuje i se svým starším bratrem Inakim. Ten mimochodem nereprezentuje Španělsko jako Nico, ale Ghanu.

Ochutnejte místní tapas a cidery

Za vyzkoušení stojí rozhodně i baskická kuchyně, především malá jídla podobná tapas, která se tam nazývají pintxos, často s rybami, masem, sýrem nebo vegetariánské se zeleninou. A rozhodně by vám při poznávání gastronomie nemělo uniknout zahnání žízně tamními tradičními cidery – po jejich sidrerías.

Zajímá vás, co stojí za to vidět a zažít v Baskicku?

  • Bilbao
    • Guggenheimovo muzeum – slavná budova od architekta Franka Gehryho, která je považována za jedno z nejvýznamnějších muzeí moderního umění na světě.
    • Staré město (Casco Viejo) – historická část Bilbaa s úzkými uličkami, bary a tradičními baskickými pintxos (místní tapas).
    • Most Zubizuri – futuristický most navržený architektem Santiagem Calatravou.
  • San Sebastián
    • Pláž La Concha – písečná pláž u moře v krásné zátoce, ideální pro relaxaci nebo procházku.
    • Monte Urgull a Monte Igueldo – nabízejí úžasné výhledy na město a moře. Na Monte Igueldo se také nachází historická zábavní dráha.
    • Staré město (Parte Vieja) – známé pro jeho bary a tradiční baskickou kuchyni.
  • Guernica
    • Město s hlubokým historickým významem. Bylo bombardováno během španělské občanské války, což inspirovalo Picassovo slavné dílo „Guernica“.
    • Dub Gerniky (Árbol de Gernika) – symbol tradiční baskické autonomie a sídlo Baskického parlamentu.

Největší rival? Sociedad, ale…

Co je pro Slavii Sparta, to je pro Athletic Real Sociedad. Ale ne tak docela. Jsou to sice velcí rivalové, ale jejich společné baskické pouto převažuje. Proto vnímají vzájemné střetnutí jako oslavu tohoto autonomního regionu na severu Španělska, a proto dávají derby do symbiózy s frází Euskal Herria (země baskického jazyka).

Mimochodem, jejich jazyk, baskičtina, je diametrálně odlišný od španělštiny. Baskicko se také v mnohém liší od zbytku Pyrenejského poloostrova.