Nepovedený turnaj? I přes to vybíráme tři pozitiva

3 minuty čtení

Česku se EURO nepovedlo, nemá cenu to obkecávat. Kritiky ale bylo dost, pojďme se podívat na tři věci, na kterých trenér Ivan Hašek může stavět.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Týmový duch

Tento bod možná někoho naštve. Není se co divit. Když není kvalita, přichází na řadu argument s bojovným srdcem a týmovým duchem.

Ne vždy ho Češi na turnaji předvedli, ale v posledním zápase proti Turecku skutečně vypadali jako tým. To je dobrá zpráva zvlášť poté, co se údajně pod minulým trenérským štábem tým dal do skupinek, neexistovala soudržnost.

Ta teď je, bylo to vidět i v přípravě proti Severní Makedonii, kdy si hráči vzali na trávník dres zraněného Michala Sadílka.

Parta je základ úspěchu, své o tom ví hokejisté. Pokud se dokáže skupinka ještě více ucelit, dává to velký předpoklad k úspěchu. Tak snad!

Obrana obstála

Dva protipóly. Zatímco útok téměř neexistoval, obrana fungovala celkem spolehlivě. Jindřich Staněk působil v bráně do svého zranění velmi dobře, Hašek navíc trefil trio stoperů.

Robin Hranáč byl sice smolařem turnaje, nicméně byla to jeho první velká akce a jinak hrál skutečně dobře. Své zkušenosti dobře prodával Tomáš Holeš, v české lize naprostá defenzivní špička.

A Ladislav Krejčí? Klobouk dolů. Náročná sezona, k tomu vyřizování přestupu do Španělska, ale pak skvělé výkony na turnaji. Kdekdo se bál, že nebude stíhat, Krejčí ale hrál velmi dobře. A navíc zachoval chladnou hlavu. Zatímco v Česku byl velký bouřlivák, v reprezentaci se držel.

Stopeři v pořádku, kraje už méně. Vladimír Coufal měl být velká opora, ale zvlášť proti Portugalcům naprosto vybouchnul. Na druhé straně Davidové Douděra a Jurásek byli spíše průměr.

Zkušenosti pro mladé

Asi to nejdůležitější. Několikrát se zmiňovalo, že tento turnaj by mohl sloužit hlavně jako průprava ke kvalifikaci na mistrovství světa. To je ultimátním cílem, tam směřují oči a pozornost všech.

Aby se tam Češi dostali, musí změnit nejen myšlení, ale také získat zkušenosti. A to se díky EURU povedlo.

Česko do Německa přivezlo nejmladší tým, jehož věkový průměr se pohyboval kolem 25 let. A vlastně se vytvořila nová osa, která by tým měla v příštích letech táhnout.

V brance Matěj Kovář, před ním Krejčí s Hranáčem a třeba Martinem Vitíkem, v záloze a po stranách se nabízí Michal Sadílek, David Jurásek, Adam Gabriel či Lukáš Červ. Vepředu zase Pavel Šulc nebo Adam Hložek.