Náš kolega se zúčastnil VC Rakouska: To čo bolooooo? Zážitek na celý život!

4 minuty čtení, autor: Viktor Háber

Formule 1 byla v mém dětství prvním sportem, který jsem začal sledovat. Trvalo mi však téměř 30 let, než jsem se na F1 podíval naživo. Blízký Spielberg mi letos dopřál splnění dětského snu a dlouhé čekání bylo o to intenzivnější. Nikdy nezapomenu na tři dny F1, během kterých toho bylo tolik k zažití – od první kvalifikace až po závěrečný závod. Podělím se s vámi o své dojmy a největší zážitky z VC Rakouska!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Bláznivá holandská show

Spielberg je velkým lákadlem pro české i slovenské fanoušky motor sportu. A pro Holanďany je druhým nejbližším zahraničním. Proto se Spielbergu říká oranžové peklo, které chci zažít už několik let. Koupil jsem si lístky přes FotbalTour a… Jde se na Red Bull Ring!

Nastupuji do vlaku, který jako by byl ukraden z vídeňské zoo, a už cesta na trať je zážitek. Všimnu si, že každá druhá poznávací značka je holandská, a místa na kempování už také obsadili Oranjes. Některé karavany si s sebou přivezly bazén nebo ceduli s názvem své vesnice a pověsily na ni své vypité lahve Bacardi. Do toho soutěžili se svými sousedy ze stejné domoviny, kdo dokáže nejhlasitěji zahrát „tu-tu-tu-ru, Max Verstapeeen“ nebo „Super Max“. Tu melodii jsem nemohl dostat z hlavy ještě dlouho po závodě.

Několik dalších dní jsem si všímal určitých míst pro kempování a připadalo mi, že někteří fanoušci je ani neopouštějí a baví se tam pořád. Já jsem si raději kupoval merch svého oblíbeného Ferrari na stáncích k tomu určených.

S kamarády jsme pak čekali na trénink a kvalifikaci sprintu. Díváme se na krásné zelené Štýrské Alpy a sami se přesvědčujeme, že tato trať nemůže být v krásnějším prostředí. A najednou přišel první wow moment. Poprvé přede mnou projeli nejlepší závodníci světa. Všechny ty známé tváře a jejich super stroje, které každý víkend sleduji v televizi, houkaly pár metrů ode mě. Už teď vím, že VC Rakouska bude fantazie!

Střetnutí s nejlepším komentátorem

„Zítra ve 14:30 se setkám se svými fanoušky ve fanouškovské zóně na tomto kopci,“ uvedla v pátek na svém Instagramu komentátorská ikona F1 Stevo Eisele. S kamarády neváháme ani vteřinu a říkáme, že tam musíme být. Pro jistotu přijíždíme o tři čtvrtě hodiny dřív a snažíme se trefit přesně na ten centimetr prostoru, který Stevo ve svém příběhu ukazoval.

Pomalu se fanoušci krále motorsportu se slovenskými a českými vlajkami začínají kopit a najednou to přijde. Při prvním pohledu na přijíždějícího Eiseleho celý kopec vstává a obkličuje ho v kruhu. Lidé žádají první selfie a autogramy. Jsem úplně na nervy a říkám si, že takhle se ke Stevovi asi nedostanu. Ale stane se zázrak. On a Pepa Král se dostanou na okraj a já najednou stojím přímo vedle dua EisKing, když jdou udělat televizní výstup a vyzývají fanoušky, aby jim pomohli natočit televizní spot.

Mise je úspěšná a oni se konečně mohou vyfotit. Přistupuji ke Stevovi a Pepemu mezi prvními a oni mi fotku s úsměvem na tváři věnují. Jeden z mých kamarádů, Lukáš, se o to postará a najednou mu lidé začnou hromadně podávat své mobily, aby se pro ně také vyfotil. Takto vyfotí asi 50 lidí a já ho žertem odkazuji, aby si řekl o odměnu. Zveřejním svou fotku se Stevem ve svém příběhu na Instagramu, označím ho také a později vidím, že mi odpověděl smajlíkem se srdíčky místo očí. WOW! A o zážitek na celý život je postaráno.

Další čas trávíme ve fanouškovské zóně, kde se o neuvěřitelnou zábavu stará DJ, adrenalinoví nadšenci si vyzkoušejí bungee jumping z jeřábu a fanoušci formulí si mohou vyzkoušet simulovanou jízdu i výměnu pneumatik v pit lane. Už vím, jak se cítí děti v Disneylandu. Až jsem málem zapomněl na napínavý sprint. Verstappen jen těsně dojel před oběma McLareny, které se navzájem předjížděly. Pak Nizozemec vyhrál kvalifikaci s úžasným časem, který roztleskal oranžové tribuny.

Návrat v čase

Den závodu, na který jsem tak intenzivně čekal, je tady. Ve Spielbergu je čím dál větší horko a davy lidí se zvětšují. Zde bych měl upozornit, že nejlépe formuli pocítíte, pokud sem přijedete na celé tři dny. Kontrasty v počtu fanoušků i samotné atmosféře jsou obrovské, a zatímco v pátek jsem měl všechny atrakce a stánky prakticky pro sebe, v neděli je nával fanoušků cítit mimořádně intenzivně.

Ze všech stran slyším slovenštinu a češtinu. Lidé se nemohou dočkat závodu, a tak přicházejí už od časného rána a snaží se ulovit to nejlepší místo. A pak už se nehnou z místa. Ale já se ani na chvíli nenudím. Naopak si užívám závody F2 a F3, ale i závody Porsche, které jsou naprosto ohlušující. Netuším však, co bude následovat.

Najednou se objeví přehlídka monopostů řízených Michaelem Schumacherem a Emersonem Fittipaldim. Stroje se po úvodním kole za safety carem rozjedou na plný plyn a najednou slyším ten klasický „štípavý“ zvuk formule, díky kterému jsem si F1 zamiloval. Nostalgie se rozjíždí na plné obrátky a já si nemohu pomoci, ale po celou dobu mám na tváři nesmazatelný úsměv od ucha k uchu. Sice jen na okamžik, ale přenesl jsem se zpět do dětství a byl to úžasný pocit, který se nedá popsat.

Neskutečný závěr

Úžasnou show předvede vrtulník, který provede několik „salt“ za sebou. Následují vysokorychlostní stíhačky, zazní rakouská hymna v podání mého oblíbeného skladatele Hanse Zimmera, proběhne promenáda jezdců a nakonec se vyrazí na závody! Je to všechno o všem a je to cítit. Po každém kole na VC Rakouska, kde se na prvním místě drží Max Verstappen, se po jeho přemetu ozve obrovský potlesk a zaplněný trávník se baví.

Atmosféra mírně ochladne, protože závod se ubírá výrazně nevzrušivým směrem. Najednou se však všechno změní. Inženýři Red Bullu udělají chybu a trojnásobný držitel titulu se třese o vítězství proti Landovi Norrisovi. Na cílové rovince, kde mladý Brit může svého nizozemského přítele kdykoli předjet, stojí fanoušci obou zemí a předhánějí se, kdo udělá větší hluk. Až do chvíle, kdy se souboj zvrtne a oba dostanou defekt. Tribuny ožívají a já mohu zblízka sledovat první vteřiny po kolizi. Fanoušci, kteří byli na odchodu, si sedají zpátky na svá místa a nechápou, co se děje. Nizozemci se drží za hlavu. Neuvěřitelné!

Verstappen zachraňuje situaci v boxech, Norris dojíždí a Russell se ujímá vedení, které už nepustí. Místo Oranjes slaví Britové a kolem mě vlají vlajky Union Jack. Neuvěřitelný finiš, který udělal z VC Rakouska nejnapínavější závod aktuální sezony. Jak by řekl Stevo Eisele: „To čo bolo?“. A já vám řeknu, VC Rakouska, to bylo něco úžasného! Vím, že si takový zážitek budu chtít brzy zopakovat. Možná na Hungaroringu?