Na Old Trafford je nejlepší atmosféra v Premier League: Zažijte místo, kde se plní sny

3 minuty čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Podle fanoušků, kteří kromě domácího stadionu pravidelně navštěvují i stadiony soupeřů v Anglii, má Old Trafford nejlepší atmosféru ze všech fotbalových chrámů Premier League. Alespoň to vyplývá z průzkumu zveřejněného na jaře roku 2023.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Je nesporné, že domácí stadion Manchesteru United je symbolem fotbalové historie tohoto velkoklubu, který je nejúspěšnějším na anglické scéně (20 titulů) a byl svědkem mnoha pozoruhodných zápasů a okamžiků. Po Wembley je druhým největším fotbalovým stadionem v zemi a v Evropě mu patří sedmé místo. Ne nadarmo nazývala ikona manchesterského klubu Bobby Charlton Old Trafford Divadlem snů. Název se ujal a sedí mu jako ulitý.

Na fotbalové scéně tohoto stadionu se splnilo mnoho snů fanoušků Rudých ďáblů, a to díky hráčům jako George Best, Denis Law, Bobby Charlton, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs, Wayne Rooney a dalším. V klubovém muzeu je toho k vidění a obdivování spousta – od dresů a kopaček nejslavnějších hráčů až po těžko spočitatelné trofeje. Vzniklo v roce 1986 a po přestěhování z jihovýchodního rohu na zrekonstruovanou severní tribunu ho 11. dubna 1998 slavnostně otevřel král fotbalu Pelé.

Nejnavštěvovanější v Evropě

První zápas se hrál 19. února 1910 na Old Trafford, který je dílem slavného architekta Archibalda Letche (navrhl také Anfield, Craven Cottage a Ibrox). United prohráli 3:4 s rivalem Liverpoolem. Na začátku nového tisíciletí prošel stadion několika rekonstrukcemi a jeho kapacita byla zvýšena na 76 212 diváků. Ta se po dalších úpravách mírně snížila na současných 74 310 míst. Plánuje se výstavba nového stadionu s kapacitou 100 000 diváků, který si vyžádá investici ve výši 2 miliard liber a mohl by se stát skutečností do šesti let.

Současný Old Trafford nepatří mezi nejmodernější stadiony na Ostrovech, právě naopak. Redaktoři serveru stadiumdb.com jej zařadili na 6. místo mezi stadiony Premier League, pokud jde o komfort a vybavení. V sezóně 2023/2024 byl Old Trafford v absolutních číslech nejnavštěvovanějším stadionem nejen v PL, ale i v ligových soutěžích v celé Evropě: na 19 domácích zápasů týmu v PL přišlo 1 397 148 diváků. Na soutěžní zápasy United přišlo celkem 1 843 291 fanoušků. Vyšší průměrnou návštěvnost na domácí ligové zápasy na starém kontinentu měla v Evropě pouze Borussia Dortmund.

Slavné trenérské osobnosti

Klub nezapomíná na své legendy a ty nejlepší jsou zvěčněny v podobě soch. Jedna z nich se jmenuje United Trinity a zobrazuje tři nejvýznamnější a podle pamětníků možná nejlepší hráče, kteří kdy v barvách klubu na Old Trafford hráli: George Besta, Denise Lawa a Bobbyho Charltona. Nachází se hned vedle stadionu a zobrazuje hráče hledící směrem k Old Trafford. V blízkosti stadionu jsou zvěčněni nejslavnější trenéři v historii klubu Matt Busby a Alex Ferguson. Právě po nejúspěšnějším trenérovi Fergusonovi je pojmenována největší tribuna, Sir Alex Ferguson Stand.

Fakta a zajímavosti z historie

*Masivní bombardování v prosinci 1940 a březnu 1941 téměř srovnalo stadion se zemí. Obnoven byl až v roce 1949, kdy už United hráli na stadionu městských rivalů City na Main Road.

*Manchester United neprohrál na Old Trafford v evropských pohárech 40 let, sérii 56 zápasů ukončilo Fenerbahce Istanbul v roce 1996.

*Rekordní návštěva na Old Trafford pochází z roku 1939, paradoxně se nejednalo o zápas United, ale o semifinále FA Cupu mezi Wolverhamptonem a Grimsby, které vidělo 76 962 diváků.

*Z původního stadionu z roku 1910 se dochoval pouze tunel, který dostal k 50. výročí letecké katastrofy název Mnichovský tunel, a hodiny připomínající tragédii s časem 15:04, 6. února 1958.

*Na začátku 70. let, kdy vypuklo chuligánství ostrovních fanoušků, byl Old Trafford prvním stadionem ve Velké Británii, který byl oplocen.