Mbappé je posilou Realu Madrid! Začíná ve Španělsku nová éra?

3 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

To, o čem se spekuluje již několik sezón, je od července 2024 skutečností. Kylian Mbappé je součástí Realu Madrid. Francouzský útočník a jeden z nejlepších hráčů světa posílil španělského mistra, který je zároveň úřadujícím vítězem Ligy mistrů. Začíná nová éra, která nabude galaktických rozměrů?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

3…2…1…Hala Madrid!

Když Kylian Mbappé oslovil fanoušky Realu Madrid, aby s ním zakřičeli tradiční větu Hala Madrid, bylo všem na stadionu Santiago Bernabeu jasné, že se děje něco výjimečného. Více než 80 tisíc fanoušků přišlo do španělské metropole přivítat jednu z hlavních hvězd světového fotbalu. To je počet, který některé kluby nevidí ani na nejdůležitějších zápasech během sezony. A zároveň je to více než v případě Cristiana Ronalda, který do Madridu přišel v roce 2009 jako hvězdný hráč z Manchesteru United.

Mbappé je ve svých 25 letech fenomén. K setrvání v Paris Saint-Germain ho přesvědčil nejen prezident klubu Nasser Al-Khelaifi, ale také francouzský prezident Emmanuel Macron. V létě 2024 mu nic nepomohlo. Pro Kyliana nastal čas jít dál. „Je úžasné být tady. Dlouho jsem snil o tom, že jednou budu hrát za Real Madrid, a teď je to realita. Chci poděkovat prezidentovi klubu Florentinu Perezovi, který ve mě věřil od samého začátku,“ rozpovídal se muž, který bude ve španělské metropoli nosit na dresu číslo 9 (další paralela s Cristianem).

Kylian Mbappé (zdroj: The Independent)

Real Madrid jako jednoznačná volba

„Měl jsem spoustu nabídek, ale zároveň jsem měl jasno v tom, že pokud opustím Paříž, přijdu do Madridu. Ani na chvíli jsem o tom nepochyboval. Několik spoluhráčů z francouzské reprezentace, ale například i Vinicius Junior mi říkali, že jdu na nejlepší místo na světě,“ cituje bývalého hráče AS Monaco americký list New York Times.

Zajímavé je, že Mbappé přichází do Realu Madrid jako volný hráč, ale nemyslete si, že Bílý balet získal Kyliana zadarmo. K nulové přestupové částce je třeba připočítat bonusy pro hráče či agenta, také tučné platové požadavky. Nakonec se to ale Merengues vyplatí, protože Francouzův dres s číslem 9 už jde na dračku. Real Madrid zvládl marketing kolem Mbappého výkonů na jedničku s hvězdičkou.

Maximální očekávání 

Kylian Mbappé přichází do španělské metropole jako velká voda a jako jeden z TOP fotbalistů světa posledních let. Z toho plynou obrovská očekávání a tlak. Ty podtrhuje i fakt, že Real Madrid je vítězem španělské La Ligy a také Ligy mistrů. Pro Francouze přijde první výzva již brzy – v srpnu bude moci s Los Blancos získat svou první trofej, když se v evropském Superpoháru utká s vítězem Evropské ligy Atalantou Bergamo.

Rodák z 19. pařížského obvodu nemá se světlem reflektorů žádný problém. V PSG i ve francouzské reprezentaci je vůdčí osobností a převzal i kapitánskou pásku. Pětadvacetiletý útočník má všechny předpoklady k tomu, aby v Madridu uspěl, ale teprve praxe ukáže, zda se tak stane. Mnozí ho přirovnávají ke Cristianu Ronaldovi. „Cristiano je můj velký idol, vždycky jím byl,“ nechal se slyšet Mbappé, který se však podobným srovnáním pokorně snaží vyhýbat.

La Liga dostává nový náboj

Poté, co Cristiano Ronaldo opustil Real Madrid a Lionel Messi skončil v Barceloně, dostala španělská La Liga nepříjemnou ránu. Odchod takových velkých jmen poznamenal každý klub, každou soutěž a Primera División nebyla výjimkou. Několik kritiků tvrdilo, že ani legendární zápasy El Clásico už nemají takovou šťávu jako před deseti lety. Je přirozené, že když se mění generace, trvá to nějakou dobu. Tím spíš, když tu předchozí tvořili nejen Messi a Ronaldo, ale také Xavi, Iniesta, Xabi Alonso, Sergio Ramos nebo David Villa.

V sezoně 2024/2025 však La Liga slibuje prvotřídní fotbalovou podívanou. Real má k dispozici Mbappého, Viníciuse, Camavaa, Rodryga, Modriče nebo Carvajala. Barcelona naproti tomu staví svůj úspěch na mladých supertalentech, jako jsou Lamine Yamal, Pedri nebo Gavi.

A kdo ví, třeba do Katalánska přijde i Nico Williams z Bilbaa. Fotbal na Pyrenejském poloostrově nabírá na obrátkách, k čemuž přispěl i úspěch národního týmu na mistrovství Evropy 2024 v Německu. Klikněte na banner níže a zjistěte vše, co potřebujete vědět o naší nabídce La Ligy.