Magický dotek Messiho. Co je zač fenomenální Lamine Yamal?

2 minuty čtení

Stále teprve šestnáctiletý diamant Barcelony je vůdčí hvězdou španělské reprezentace, která v Německu boří rekordy. Jak vznikla legendární fotografie s Messim a jaké rekordy aktuálně Yamal drží v rukou?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

La Masia dala fotbalovému světu dalšího hráče, jenž rozdává radost. Středoškolák Lamine Yamal boří jeden rekord za druhým. Jen proti Francii se stal nejmladším střelcem Euro a navíc překonal Pelého jako nejmladší hráč, jenž nastoupil v semifinále vrcholného mezinárodního turnaje.

V neděli překoná Brazilce i jako nejmladší hráč ve finále, a pokud stejně jako sedmnáctiletý Pelé v roce 1958 na mistrovství světa ve Švédsku dovede svou zemi až k trofeji, uzme i toto prvenství.

Nejmladší reprezentant španělské historie

Lamine Yamal je na svůj věk vlastně dost zběhlý, stal se nejmladším hráčem, který debutoval za Barcelonu v La Lize týden před tím, než se stal nejmladším mužem, který nastoupil za její třetiligovou rezervu. Národní tým? Šestnáctiletý křídelník je nejmladším fotbalistou, který kdy reprezentoval Španělsko.

Nejmladším, který skóroval. Nejmladším, který si připsal asistenci. Nejmladším, jemuž se dostalo potlesku vestoje – a to přímo na Santiago Bernabéu v březnovém utkání s Brazílií, v němž připravil tři góly a zastínil jednoho z favoritů na Zlatý míč, domácího miláčka Viníciuse Júniora.

The Youngest aneb Když měníš pořádky

Když v loňské anketě Golden Boy pro nejlepšího hráče do 21 let skončil třetí za prvním Bellinghamem a druhým Musialou, vymysleli italští pořadatelé novou cenu jen proto, aby vyznamenali fakt, že byl nominován v mladším věku než kdokoli jiný v dějinách. Název oficiálně zněl: Yamal je The Youngest.

Jsou hráči, kde zkrátka věk nehraje roli. Nástupce Lionela Messiho v Barceloně je lídrem Blaugranas i reprezentace La Roja. A že si ještě nemůže dát pivo? To mu očividně nevadí.

Magický dotek Messiho. V čem jsou si podobní?

Levonohý šikula, který si navádí míč na svou silnější nohu od pravé lajny do středu hřiště a není mu cizí ani driblink jeden na jednoho. Hraje za Barcelonu. Že vám to někoho připomíná? No jasně, podobnost s Lionelem Messim napadne snad každého.

Okamžik, kdy se poprvé setkal Yamal s Messim, si ale určitě nepamatuje. Lamine Yamal měl teprve šest měsíců, lebedil si ve vaničce s bublinkami, kde ho oplachoval dvacetiletý supertalent Barcelony. Vznikla fotografie pro katalánský list Diario Sport, jež byla součástí charitativního kalendáře.

Vítěz osmi Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu světa a možná budoucí nejlepší fotbalista světa. Fotka vznikla v šatně Camp Nou v prosince 2007 a rodiče Yamala tu možnost získali jako výherci soutěže. Zbytek už píše historie, mluví se o magickém doteku – něčem mezi nebem a zemí. „Magický dotek,“ napsal dokonce sám Yamal k fotografii, kterou sdílel na síti X.

Blízko od reprezentace Maroka

Také do národního mužstva se přihnal jako tajfun v září 2023, původně jako preventivní opatření fotbalové asociace, aby nereprezentoval Maroko.

Roli v základní sestavě mu nikdo nedaroval, vybojoval si ji sám a na jaře 2024 už Luis de la Fuente, kouč, který od roku 2013 vedl španělskou devatenáctku a jednadvacítku – s oběma ovládl Euro, pochopil, že nemá smysl držet ho zpátky.

Rekordy Lamine Yamala

  • Nejmladší hráč: Barcelony, Euro, vyřazovacích bojů Ligy mistrů, Španělska.
  • Nejmladší střelec: Barcelony, La Ligy, Euro, Španělska.
  • Nejmladší nahrávač: Barcelony, Ligy mistrů, Euro, Španělska.

Teď může dopsat Lamine Yamal svou pohádku v nedělním finále mistrovství Evropy proti Anglii. Buďte u toho s námi!

Nebo můžete vyrazit na zápasy FC Barcelona v nové sezoně a obdivovat Yamala v jeho klubových barvách. Máme se rozhodně na co těšit.

Barca bude vsázet na svou vycházející hvězdu. Real přivádí Kyliana Mbappého a prodej jeho dresů od prvního dne láme rekordy. Španělská La Liga se může vrátit zpátky na vrchol, jako když proti sobě stáli Messi a Ronaldo. Kompletní nabídku na Blaugranas najdete už nyní na našem webu.