Lisabon – město, které okouzlí nejen fotbalové fanoušky

4 minuty čtení
autor: Viktor Háber

Cristiano Ronaldo udělal své první velké kroky ve městě plném světel a barev připomínajícím San Francisco. Lisabon je velkým turistickým lákadlem pro svou skvělou gastronomii, spojení moderního a historického stylu a neutuchajícího fotbalového ducha. Kromě sledování fotbalu lze víkend v Lisabonu strávit také aktivním poznáváním. Co zde stojí za vidění?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Ikonická tramvaj na hrad

Pokud si dobře naplánujete program, můžete si prohlédnout lisabonské památky za jeden den. Začněte na Obchodním náměstí neboli Praça do Comércio. Je to de facto centrum celého města s nádherným výhledem na budovy i širokou řeku Tejo.

Zdá se vám, že náměstí má moderního ducha? Především je to symbol nezdolnosti. Lisabon byl v roce 1755 zasažen nejničivějším zemětřesením v Evropě, ale město bylo znovu vybudováno v moderní nádheře a zanechalo v sobě nádech historie. Proto zde dnes najdete spoustu postranních nákupních uliček.

Čtvrť, která zemětřesení zcela odolala, se nazývá Alfama a právě sem by měly směřovat vaše další kroky. Malé barevné uličky, kde jsou domy tak namačkané na sebe, že si sousedé přes ulici mohou doslova skákat do balkonů. Najdete zde mnoho skvělých restaurací a barů.

Vaše nohy vás postupně dovedou ke katedrále Sé, nejstarší ve městě, která pochází z 12. století. Její románské průčelí chrání dvě silné zdi. Jsou zde také dvě zvonice a celkově vám tato krásná stavba bude připomínat spíše středověkou pevnost než katedrálu.

Již zde se nachází linka slavné žluté tramvaje číslo 28, která je nejfotografovanějším místem Lisabonu. Pokud se u ní nevyfotíte a nezveřejníte ji na instagramu, jako byste tu ani nebyli. Vyjíždí také do strmých ulic a doveze vás až k hradu.

Pokochejte se výhledem z pevnosti sv. Jiřího

Tohle je totiž další místo, které nesmíte minout. Tento hrad kdysi chránil ústí řeky Tajo, ale po zemětřesení musel být kompletně přestavěn. Své jméno dostal po patronce Anglie, protože manželka významného panovníka Alfonsa Henriquese byla Angličanka. Pevnost svatého Jiří pro ni byla svatebním darem.

Nemůžete se divit proč – z hradeb je vidět celý Lisabon jako na dlani. A to včetně mostu Ponte 25 de Ábril, který je nejdelším visutým mostem v Evropě. Jeho tvar jako by z oka vypadl mostu Golden Gate, takže tramvaj stoupající po skále není jediným faktorem, který připomíná San Francisco. Most navíc na druhé straně chrání socha Krista s rozpřaženýma rukama. Takže Rio de Janeira v jednom?

Symbol námořníků a gastronomie

Prohlídka Lisabonu by nebyla úplná bez symbolu, který propaguje celé město – Torre de Belém. Belémská věž, pojmenovaná podle města Betléma, byla majákem pro lodě a jakýmsi kompasem pro námořníky a navigátory. Koneckonců to byli Portugalci, kdo jako první obeplul svět. Ve čtvrti Belém, kam se v Lisabonu rychle dostanete i městskou hromadnou dopravou, leží Hieronymovo opatství, kde je pohřben Vasco da Gama.

Když už jste v Portugalsku, musíte samozřejmě zemi ochutnat. Jejím nejznámějším pokrmem je sladká pastaís de nata. Sladké koláče vznikly v Belému a ty nejlepší si můžete koupit v Pasteís de Belém desde 1837 – ostatně od letošního roku tam podnik stále funguje a koláče vyrábí tradičním způsobem.

Ronaldův bar a dva velkolepé stadiony

Pokud dostanete v centru města chuť na pivo, není pro fotbalové fanoušky lepší místo než CR7 Corner Bar & Bistro Baixa poblíž katedrály Sé. Kromě skvělých piv tu vzdávají hold své největší hvězdě a najdete tu i pěknou repliku Zlatého míče nebo Zlaté kopačky, kterých má Cristiano Ronaldo na kontě hned několik. Povinná zastávka.

Ale pojďme k fotbalu! Lisabon je úžasný v tom, že je domovem dvou slavných klubů. Sporting CP sídlí na stadionu Estádio José Alvalade s kapacitou 50 000 diváků. Zelenobílí poslali do světa takové hvězdy, jako jsou CR7, Nani nebo Bruno Fernandes.

Ještě větší ikonou je však stánek Benfiky, Estádio da Luz, Stadion světel. Jakmile se hraje Derby de Lisboa nebo O Clássico, souboj dvou nejúspěšnějších portugalských klubů Benfica a FC Porto, celá země zatají dech.

Přečtěte si blog o slavném O Clássicu – zápase, který zastaví dění v zemi

V současné sezoně se Benfica i Porto snaží vrátit na portugalský fotbalový trůn, protože je zastínil loňský mistr Sporting Lisabon. Nyní můžete zažít O Clássico na vlastní kůži, vše podstatné najdete na tomto odkaze.