Ikonický Anfield ve městě The Beatles: Stadion, kde nikdy nejdete sami

3 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Vítejte na Anfield Road, historickém předměstí Liverpoolu v hrabství Merseyside na severozápadě Anglie. Je domovem slavného anglického klubu Liverpool FC. Severně od stadionu se nachází Stanley Park, který odděluje domácí hřiště FC Liverpool a Evertonu. Vzdálenost mezi nimi je 847 metrů!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Stadion, kde nejdete sami

Anfield je vskutku ikonický stadion a 27. září 2024 to bylo přesně 140 let, co se na něm odehrál první zápas. Atmosféra na tribunách Anfieldu je jedinečná. Nejen díky slavné klubové hymně You’ll never walk alone, kterou fanoušci vášnivě a z plných plic zpívají před zahajovacím výkopem, ale i díky skandování, které má v táboře The Reds bohatou historii a tradici.

„Atmosféra byla chvílemi tak ohlušující, že jsme na hřišti neslyšeli vlastní slova,“ vzpomíná bývalý hráč Reds a bývalý slovenský stoper Martin Škrtel. Zvláštností útrob stadionu je, že před východem z tunelu pro hráče se tyčí hrdý nápis This is Anfield. „Hráči Liverpoolu se ho dotýkají, když vstupují na hřiště. Říká se, že to přináší štěstí,“ vysvětlil Škrtel.

Slavné tribuny

Stadion prošel v průběhu své historie několika rekonstrukcemi. V sezoně 2015/2016 byla hlavní tribuna rozšířena o 8 500 míst. S kapacitou 18 742 míst se tak stala jednou z největších tribun v Evropě. Jsou zde místa pro VIP hosty, klubové funkcionáře, média – je to kombinace modernosti dotýkající se nostalgie, která jí dodává zvláštní charakter. Nejznámější tribunou je The Kop za brankou, kde se scházejí zarytí fanoušci. Jeho historie sahá až do počátku minulého století, kdy měl ve 30. letech 20. století kapacitu 30 tisíc diváků. V roce 1994 byla přestavěna na tribunu pouze k sezení s kapacitou 12 390 diváků.

Zbývající dvě tribuny jsou The Sir Kenny Dalglish Stand (nejstarší) s příznivým výhledem (kapacita je přibližně stejná jako u tribuny Kop) a The Anfield Road End, která pojme 17 203 fanoušků. Pro sezónu 2023/2024 přibylo na tribunách 7 tisíc míst. Celková kapacita stadionu na jaře 2024 byla 60 725 diváků. V srpnu 2024 byla na oficiálních stránkách stadionu uvedena kapacita 61 276 diváků (po rozšíření kapacity Anfield Road End).

Jedná se o pátý největší fotbalový stadion v Anglii. Rozměry trávníku jsou 101×68 m. V rámci prohlídky stadionu můžete také vstoupit do domácí šatny nebo do tunelu pro hráče. Interaktivní muzeum umocní váš zážitek jako návštěvníka Anfieldu, kde se můžete ponořit do fotbalových příběhů jednoho z nejslavnějších anglických klubůs nesčetnými úspěchy a trofejemi.

Fakta a zajímavosti z historie

*Osm let (1884-1892) zde sídlil Everton. Když majitel Evertonu i stadionu John Houlding zvýšil nájemné, klub se s hráči odstěhoval. Houlding založil nový klub s názvem Liverpool FC.

*Slavná píseň You’ll never walk alone od Gerryho and The Pacemakers se v říjnu 1963 stala klubovou hymnou a od té doby se hraje před každým domácím zápasem.

*V roce 1957 se zde odehrál první zápas pod umělým osvětlením, což dodalo atmosféře zápasů nový nádech.

*Největší rival klubu Manchester United odehrál na tomto stadionu svůj úvodní ligový zápas v sezóně 1971/1972, kdy byla domácí tribuna uzavřena kvůli neukázněnosti fanoušků.

*Dvě vstupní brány stadionu byly pojmenovány po ikonách klubu – trenérech Billu Shankleym a Bobu Paisleym. Oba mají v areálu stadionu také své sochy.