FINÁLE ME 2024: Fotbalová romantika vs. taktická nuda. Bude Yamal nesmrtelným?

3 minuty čtení

Mistrovství Evropy v Německu dospělo do finále. V souboji o prestižní titul kontinentálního šampiona se proti sobě postaví vynikající Španělé a ostře kritizovaní Angličané. Je vůbec možné určit favorita finálového zápasu, který je na programu v neděli 14. července ve 21:00 v Berlíně?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Španělsko předvádí fotbalovou renesanci

La Furia Roja nejela na mistrovství Evropy 2024 jako jeden z favoritů. Důvodem byla skutečnost, že tým výrazně omladil, přičemž trenér Luis de la Fuente byl pro mnoho příznivců velkou neznámou. Španělsko je ale zaslouženě ve finále turnaje. Důvod je prostý, červenožlutí hrají nejkrásnější fotbal a mezi účastníky šampionátu nikdo nebaví diváky více. Zázračný chlapec Lamine Yamal vytvořil slavné duo s dalším mladíkem Nicem Williamsem.

Zajímavé je, že Williams oslaví 12. července 22. narozeniny a Yamal 13. července 17. narozeniny, čímž si oba dají ten nejhezčí možný dárek. Sledovat je je vyloženě vzrušující, tito kluci hrají ve chvílích naprosto bez tlaku. Pokud byste je chtěli vidět zblízka v příštím vydání, vydejte se s námi na španělskou La Ligu.

V brance je jistotou zkušený Unai Simon, gólman Bilbaa. Ve středu pole je lídrem Rodri, u něhož sílí hlasy, že pokud Španělsko vyhraje mistrovství Evropy, bude horkým kandidátem na zisk Zlatého míče. Hvězda Manchesteru City skutečně prožívá fantastický rok a k úspěchu v individuální anketě už opravdu nemá co víc přidat. Je velká škoda, že Pedri, který rovněž hraje skvěle, odstoupil z turnaje kvůli zranění po zákroku Toniho Kroose. Když se nad tím zamyslíte, o budoucnost Barcelony je opravdu postaráno.

Marc Cucurella (zdroj: The Guardian/GI)

Chvílemi se zdá, že Španělé mohou využít kohokoli z nominace a neudělat chybu. Své by o tom mohli vyprávět žolíci z lavičky Dani Olmo nebo Mikel Merino. Skvělé ME prožívá také střední obránce Chelsea Marc Cucurella, z PSG zaujal Fabian Ruiz a na hrotu útoku na vše dohlíží zkušený kapitán Alvaro Morata. Na turnaji, kde jsou favorité často kritizováni za nudnou hru a přehnanou taktiku, jsou Španělé závanem čerstvého vzduchu, oživením a nositeli fotbalové renesance.

Je třeba dodat, že se do finále dostali po výhrách nad Chorvatskem (3:0), Itálií (1:0), Albánií (1:0), Gruzií (4:1), Německem (2:1pp) a Francií (2:1). I tyto výsledky ukazují, že pokud Španělsko získá titul, bude to naprosto zasloužené.

Lamine Yamal (zdroj: Al Jazzera/GI)

Nůžky z Madridu odstřihli i slovenský postup

Mnozí ze Slováků mají stále výčitky směrem k Anglii Je to přirozené. Albion v osmifinále proti Slovensku přežil klinickou smrt. Bellinghamovy nůžky v nastavení a Kaneův gól v prodloužení prakticky zlomily ME 2024 ve prospěch favorizovaných Angličanů.

Kritizovaný trenér Gareth Southgate si zaslouží uznání. Se třemi lvy se dostal do semifinále mistrovství světa 2018, do finále mistrovství Evropy 2020 a do semifinále mistrovství světa 2022. Nyní je opět ve finále velkého turnaje a to nikdo nemůže ignorovat, i když hra hvězd Premier League je přinejmenším sporná. Tedy ne úplně, je to vysloveně nuda, ale za pár měsíců nebo let se všichni budou ptát jen na výsledky.

Jude Bellingham (zdroj: AP)

Anglie vstoupila do turnaje vítězstvím 1:0 nad Srbskem, následovala remíza 1:1 s Dánskem a remíza 0:0 se Slovinskem. O osmifinále proti Slovensku byla řeč, ve čtvrtfinále Albion porazil Švýcarsko po remíze 1:1 a penaltovém rozstřelu. V semifinále Angličané otočili zápas s Nizozemskem a vyhráli 2:1 díky gólu Ollieho Watkinse z nastavení.

Chvílemi to vypadá, že triumf Anglie je vepsán ve hvězdách a tento tým prostě nemůže prohrát. Ve finále proti sobě nastoupí dvě kontrastní sestavy. Španělsko baví veřejnost svým fotbalem a píše krásný příběh. Albion je naopak kritizován v každém zápase a některé duely tohoto národního týmu měly podobné účinky jako prášky na spaní.

Ollie Watkins (zdroj: Sky News)

V neděli se však utkají ve finále mistrovství Evropy 2024 v Berlíně. Turnaj, který nás během uplynulého měsíce naplno vtáhl do svého děje, napíše krásné vyvrcholení. Každý si může vybrat tým, který je mu nejbližší a kterému by dopřál triumf. Nemělo by se zapomínat, že Anglie čeká na velký triumf už od mistrovství světa 1966. Španělé jsou na tom lépe, naposledy se radovali na mistrovství Evropy 2012, a případné prvenství by mohlo nastartovat novou zlatou generaci.