Evropský New York nebo nejkrásnější promenáda. Zajímavosti německých měst!

5 minut čtení
autor: Viktor Háber

Je jasné, že Německo bude žít fotbalem. Mistrovství Evropy je však ideální příležitostí poznat Německo – města jako Mnichov, Düsseldorf a Kolín nad Rýnem patří k nejkrásnějším na kontinentu. Kam se v jednotlivých městech vydat před zápasem nebo po něm?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Frankfurt a jeho Velké jablko

Po přistání ve Frankfurtu si připadáte spíše jako v USA než v Německu. Městu dominují moderní skleněné mrakodrapy a futuristická věž Commerzbank Tower je vysoká téměř 260 metrů. Absolutní dominantou je však televizní věž Europaturm, podobná těm v Torontu nebo Seattlu – měří 337,5 metru. Z patnácti nejvyšších budov v Německu jich ve Frankfurtu stojí čtrnáct, nachází se zde nejdůležitější letiště v zemi a ne nadarmo se městu říká „New York Evropy“.

Na své si však přijdou i milovníci historie. Náměstí Römerberg je protkáno typickými starými německými domy a dominantní gotickou katedrálou svatého Bartoloměje. Skvělou zastávkou je také Palmengarten, jedna z největších botanických zahrad v Německu, nebo Goethův dům, který mapuje život slavného spisovatele, jenž se zde narodil. Frankfurt potěší také milovníky cideru. Ve čtvrti Sachsenhausen se dodnes nachází mnoho vináren, kde se tento lahodný nápoj podává.

Düsseldorf s inspirativní změnou

Düsseldorf má dnes nejkrásnější německou promenádu podél Rýna. Nebylo tomu tak vždy. Tam, kde ji dnes najdete, bývala rušná a frekventovaná silnice. Němci ji však proměnili v pěší zónu a dokázali, že jsou zkrátka jiní. Důraz na hospodárnost, ekologii a absolutní preciznost mají Němci v genech už dlouho, a o to víc se můžeme těšit na mistrovství Evropy v roce 2024, a to nejen v Düsseldorfu.

Parádní je také náměstí Burgplatz s dominantní věží Schlossturm a Námořní muzeum. Zaujme však i sousední náměstí Altstadt nebo Ulice králů s nejluxusnějšími obchody a hotely na metr čtvereční, jaké jste kdy viděli. Düsseldorf potěší každého.

Mnichovské pivo a Bavoři

Nejkrásnější německé město? Turisté si jeho krásu okamžitě zamilují. Stačí přijet na náměstí Marienplatz s dominantní novogotickou Novou radnicí se slavnou zvonkohrou. Hned vedle se do výšky tyčí dominantní kostel Frauenkirche. Z vrcholu jeho téměř 99 metrů vysokých věží se vám navíc naskytne dokonalý výhled na bavorské Alpy. Zajímavé je, že tuto výšku nepřesahuje žádná budova v Berlíně, s jedinou výjimkou – Olympijskou věží (290 m). Najdete ji v oblíbeném Olympijském parku s ikonickým „skořápkovým“ stadionem. Návštěvu parku můžete spojit s návštěvou muzea BMW, které dokonale popisuje historii i současnost oblíbených bavorských automobilů.

Nejlepším místem k jídlu v Mnichově je Viktualienmarkt s mnoha stánky s pivem, ale můžete si zde koupit i typický wurst nebo preclík. Po jídle doporučujeme vyrazit do Anglických zahrad, kde se nachází největší městská vlna na světě. Za slunečných dnů zde určitě narazíte i na surfaře.

Procházky historií Berlína

V německém hlavním městě, kde se bude hrát finále turnaje, si na své přijdou i milovníci nedávné historie. Ti se vydají k Braniborské bráně, ikonickému symbolu bouřlivých dějin 20. století. Jak moc se město změnilo, dokonale odráží East Side Gallery – 1,3 km dlouhý úsek Berlínské zdi vyzdobený nástěnnými malbami umělců z celého světa. A právě to je dnes Berlín – dobrá nálada, špičkové festivaly, hudba a umění na každém kroku.

Není divu, že Berlín milují především hippies. Chcete-li zažít pravý ruch města, vydejte se do rušné čtvrti Hackescher Markt. Ta je známá svým bujarým nočním životem a prosperující uměleckou scénou. Pro milovníky klidu je tu Tiergarten, obrovský centrální park v Berlíně, ideální pro klidnou procházku nebo piknik. Multikulturní čtvrť Kreuzberg má nejbohatší kulinářskou nabídku ve městě.

Kolín nad Rýnem s nejkrásnější katedrálou

Kolínská katedrála je jasnou dominantou města a často vítězí v žebříčku nejkrásnějších kostelů světa. Je také třetím největším kostelem na světě a jeho stavba trvala 600 let. I dnes je tato stavba úchvatná a v Kolíně nad Rýnem musíte ji vidět. Velkou atrakcí je zde také lanovka Kölner Seilbahn, která vás převeze z jednoho břehu Rýna na druhý a zároveň si můžete prohlédnout panorama celého města.

Město je doslova lahůdkou. Místní Muzeum čokolády vás provede historií výroby této lahůdky, samozřejmě s ochutnávkou. Milovníci umění zase ocení Ludwigovo muzeum, kde se nachází rozsáhlá sbírka moderního umění včetně děl Picassa a Warhola.

 

Hamburk – severská krása

Hlavní město evropských přístavů se trochu podobá Benátkám. Severu země dominuje množství vodních kanálů a sytě červených budov. Není proto divu, že jednou z hlavních atrakcí je plavba lodí po řece Alster a s ní spojený odpočinek v bujném parku Planten un Blomen s nádhernými zahradami. Určitě si nenechte ujít ani koncertní sál Elbphilharmonie v unikátním tvaru lodi.

Co dalšího si v Hamburku nenechat ujít? Například mistrovské barokní dílo kostel svatého Michala nebo místní rybí trh, kde se každou neděli ráno prodávají čerstvé mořské plody. A pro fanoušky, kteří neradi spí, je skvělým tipem rušná ulice Reeperbahn ve čtvrti St. Pauli, známá svým nočním životem, bary s živou hudbou a divadly.

 

Dortmund – mekka fanoušků

Je spravedlivé říci, že Dortmund není krásné město plné památek, ale o to více vzrušující je pro fotbalové fanoušky. Zdejší moderní a interaktivní Muzeum německého fotbalu patří k tomu nejlepšímu, co kdy navštívíte. Dortmund nejvíce žije fotbalem a tady se o tom přesvědčíte. V samotném městě se vyplatí také vyběhnout na Floriánskou věž za panoramatickým výhledem nebo navštívit U-Tower, bývalý pivovar proměněný v umělecké a kulturní centrum.

Gelsenkirchen a vůně uhlí

Dortmund vs. Schalke, Dortmund vs. Gelsenkirchen. Ani to není nejhezčí německé město, vždyť mu dominuje uhelný průmysl. Ale zase je to něco jiného, jedinečného, a doporučujeme zde navštívit Nordsternpark – bývalý důlní areál, nyní přeměněný na zelenou plochu plnou uměleckých instalací. Vašim dětem se bude líbit zoologická zahrada ZOOM Erlebniswelt, nejlepší zoologická zahrada v Německu.

Stuttgart – auta a víno

Stuttgart je známý jako město inovací a tradic. Milovníci automobilů si ho určitě nenechte ujít, protože právě zde se nachází muzeum Mercedes-Benz, které představuje historii automobilů a působivou sbírku vozidel. Vedle toho se zde nachází jedinečné muzeum Porsche věnované slavné značce sportovních vozů. Mimo automobilů vyniká stuttgartská Fernsehturm – první televizní věž na světě. Město je obklopeno rozsáhlými vinicemi, takže ochutnávka vína je naprostou nutností.

Lipsko – hudba a zoologická zahrada

Městu, kde Red Bull vzkřísil fotbal, dominuje historie a stopy Johanna Sebastiana Bacha, který působil v nádherném kostele svatého Tomáše. Od roku 1878 je Lipsko také domovem velké zoologické zahrady, která se pyšní titulem nejstarší na světě. Na Karl-Heine-Strasse se nachází největší směsice obchodů a kaváren, ale nejlepší místní pochoutky najdete na trhu Naschmarkt.

Německo nezklame žádného fotbalového fanouška ani turistu. Dobré pivo a jídlo najdete na každém rohu, stejně jako krásné kostely, a každé hostitelské město má to své nejlepší. Unikáty, které stojí za to vidět.