Everton po 130 letech zdemoluje Goodison Park. Jak vypadá nový stánek?

3 minuty čtení

Everton se může těšit na nový supermoderní stánek. Od sezony 2025/26 se Toffees přestěhují z legendárního Goodison Parku na nový Everton Stadium. Při naší zatím poslední cestě na severozápad Anglie jsme se jeli podívat, jak pokračuje výstavba jednoho z nejmodernějších stánků.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Bramley-Moore, kde bude nový stadion Evertonu stát, je bývalý obchodní přístav a předpokládá se, že nový stadion se stane centrem rozvoje této oblasti. Kromě toho bude mít Everton také výhodnější polohu ve vztahu k centru Liverpoolu. Stadion bude rovněž hostit EURO 2028.

Stadion na území UNESCO. Možné je i navýšení kapacity

Jeho otevření je naplánováno na rok 2025 a má kapacitu 52 888 diváků. Stále se však počítá s možností rozšíření na 62 000 diváků. Everton hraje v Goodison Parku od jeho založení v roce 1892. Stávající stánek pojme celkem 39 572 diváků, a bude tedy významným krokem vpřed z hlediska ekonomiky a marketingu.

Výstavba stadionu Evertonu bude stát 500 milionů liber, a to je jeden z důvodů, proč bylo pro klub tak důležité, aby zůstal v Premier League a nesestoupil do Championship. Z pozice druholigového klubu by tato investice mohla mít pro tradiční klub katastrofální důsledky. Toffees naplánovali slavnostní rozloučení s Goodison Parkem po skončení sezony 2024/2025. Poté původní stánek zbourají a ten se stane minulostí.

Everton

Protože jde o lokalitu zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO, musel být stadion navržen tak, aby nenarušoval vzhled okolní oblasti. Hlavními prvky nového stadionu Evertonu proto budou cihly, ocel a sklo, aby splynul s okolím a příliš nevyčníval.

Projektanti se také inspirovali okolními námořními budovami a sklady, aby nová stavba byla co nejmodernější a zároveň ideálně zapadla do celkové architektury oblasti. Tento stánek by měl být jednou z nových dominant Liverpoolu, která plynule propojí minulost s budoucností.

Everton Stadium

Everton se vzdálí od městského rivala 

Městským rivalem Evertonu je samozřejmě FC Liverpool, který je dlouhodobě jedním z nejlepších sportovních klubů na světě. Vzdálenost mezi oběma kluby bude ale výraznější, jakmile se Everton přestěhuje na stadion. V současné době dělí Goodison Park a Anfield pouze Stanley Park, kterým se dá z jednoho stadionu na druhý dojít za půl hodiny, což je asi kilometr a půl chůze.

Everton

Do přístavu na Regent Road, kde se nyní staví nový stadion, jsou to přibližně čtyři kilometry. Jen pro informaci, pokud se podíváme na vzdálenost dalších rivalů v anglickém fotbale, v Manchesteru jsou stadiony Etihad (Manchester City) a Old Trafford (Manchester United) od sebe vzdáleny 8,4 kilometru, zatímco v severním Londýně jsou stadiony Emirates (Arsenal) a Tottenham Hotspur (Tottenham Hotspur) od sebe vzdáleny něco přes 10 kilometrů. Pokud chcete zažít zápas Evertonu v legendárním Goodison Parku, v sezóně 2024/2025 budete mít poslední šanci.