EURO skončilo: Španělé zachránili fotbal, karma dohnala Anglii

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Španělé jsou mistry Evropy. Je třeba dodat, že si to naprosto zasloužili. La Furia Roja ve finále mistrovství Evropy 2024 v Berlíně porazila kritizovanou a nevýraznou Anglii 2:1 po gólech Nica Williamse a Mikela Oyarzabala. Za Albion skóroval pouze mladík Chelsea Cole Palmer. Podívejte se s námi na ohlédnutí za zápasem, o kterém se bude mluvit ještě dlouhá léta.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Španělé jsou fotbalovými králi Evropy

Fotbal vyhrál. Tuto větu bylo možné v různých podobách najít v médiích po celém světě po finále mistrovství Evropy 2024. Faktem je, že Španělé hráli v Německu naplno, bavili se fotbalem a nesklouzli k často vysloveně nudné taktice Angličanů, Francouzů nebo Portugalců. Zejména Lamine Yamal (17 let) a Nico Williams (22 let) zvedali fanoušky ze sedadel svou hravostí a nebojácností. Pokud chcete vidět jejich fotbalová kouzla naživo, vydejte se s námi na španělskou La Ligu!

Velký respekt si zaslouží trenér Luis de la Fuente, který na začátku turnaje prohlásil, že chce se svým týmem vyhrát celý šampionát, za což byl ostře kritizován. Celkově La Furia Roja nepatřila k favoritům mistrovství Evropy, ale o to více těší triumf, který Španělé v současné době zažívají. Ve finále porazili nevýrazné Angličany 2:1. Na přesnou trefu Nica Williamse ještě dokázal odpovědět Cole Palmer, ale na gól Mikela Oyarzabala z 86. minuty už odpověď nenašli.

Luis de la Fuente (zdroj: CTV News)

Oyarzabal, gólový hrdina finále, je důkazem toho, že španělský tým skutečně fungoval jako celek. Ve druhém poločase nastoupil místo kapitána Alvara Moraty. Střídání Španělům pomohla. Věděli, že jejich záloha je plná kvality. Mohli jsme to vidět ve čtvrtfinále, kdy Dani Olmo nahradil zraněného Pedriho a stal se jedním z hrdinů duelu proti Německu, nemluvě o jeho přínosu v semifinále proti Francouzům. Své místo si podržel i Martín Zubimendi, který ve finále o poločase vystřídal kvůli zranění Rodriho (nejlepšího hráče celého turnaje).

Reds dokázali navázat na úspěchy zlaté generace hráčů jako Iniesta, Xavi, Xabi Alonso, Casillas, Torres, Fabregas, Puyol, Ramos a Piqué, kteří triumfovali na mistrovství Evropy 2008, mistrovství světa 2010 a mistrovství Evropy 2012. Rodri, Morata, Unai Simon (neuvěřitelný brankář), Carvajal, Jamal, Williams a další se stali novodobými fotbalovými hrdiny svého národa. Napsali krásný příběh, když se svým vlastním stylem propracovali k trofeji. A kdo ví, možná naznačili, jakým směrem by se fotbal mohl v příštích sezónách ubírat.

Yamal, Williams, Oyarzabal (zdroj: WNCT)

Fotbal domů nepřišel (opět)

Anglie byla po celé mistrovství Evropy kritizována za vlažné a neatraktivní výkony. Dodnes nikdo nemůže přijít na to, proč Harry Kane (uvidí někdy trofej?), Jude Bellingham, Declan Rice, Phil Foden nebo Bukayo Sakana vyčkávali na soupeře, hráli do šířky, báli se soubojů 1v1 a začali hrát útočně, až když prohrávali. Mohli jsme to vidět nejen proti Slovensku v osmifinále, ale i proti Nizozemcům v semifinále a nakonec i v samotném finálovém zápase.

Harry Kane (zdroj: The Telegraph)

Nakonec na to Tři lvi doplatili. Po semifinále mistrovství světa 2018 a mistrovství světa 2022 a finálové prohře na mistrovství Evropy 2020 přichází pro anglický fotbal opět obrovské zklamání. Trenér Gareth Southgate nepřekročil stín svého konzervativního přístupu, přičemž řada duelů ukázala, že hráči jako Cole Palmer a Ollie Watkins mohli dostat více příležitostí. Nemluvě o Anthonym Gordonovi nebo Adamu Whartonovi, kteří mohou být právem zklamaní, že nemohli naplno ukázat, čeho jsou schopni.

Finálová účast je nepochybně úspěchem, ale Angličané se mohou zlobit především sami na sebe. Přežili několik zlomových okamžiků turnaje, oklepali se a postoupili dál. Ten rozhodující, Oyarzabalův gól ve zlatém duelu, však byl nad jejich síly. Kvalitní generace bude mít ještě několik příležitostí získat zlato. Nemělo by se však zapomínat, že mezinárodní sláva nepřišla svého času s Albionem ani s partou kolem Beckhama, Scholese, Lamparda, Gerrarda, Terryho a Ferdinanda.

Vydejte se za mistry Evropy!

Klíčový moment finále ME 2024 (zdroj: Sky News)