EURO 2024: Začíná fotbalový turnaj roku. Co čekat?

3 minuty čtení

EURO 2024 začíná 14. června 2024 a potrvá do 14. července 2024, tedy měsíc fotbalového svátku, na kterém nebude chybět ani česká reprezentace. Než vše vypukne, podívali jsme se na hlavní favority a možné „černé koně“.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Tato generace POTŘEBUJE úspěch

Podle několika sázkových kanceláří je hlavním favoritem na vítězství na mistrovství Evropy Anglie. Albion se na Euru naposledy dostal do finále a jeho pouť na mistrovství světa 2022 v Kataru skončila ve čtvrtfinále. Trenér Gareth Southgate nechal doma hvězdná jména jako Grealish, Rashford a Maguire. Tentokrát (konečně) nevybíral hráče podle jmen, ale podle skutečné výkonnosti.

O jeho budoucnosti se hodně spekuluje, což ovlivní výsledek mistrovství Evropy v Německu. Generace fotbalistů kolem Harryho Kanea, Declana Rice, Phila Fodena, Juda Bellinghama a Colea Palmera má všechny předpoklady k tomu, aby porazila kohokoli. Na druhou stranu obrovský tlak ze strany fanoušků a celé anglické společnosti může být někdy neúnosný.

Cole Palmer (zdroj: Sky Sports)

Zástup favoritů je nevídaně široký

Jedním z hlavních favoritů na zlato jsou Francouzi. Ti na rozdíl od Angličanů vědí, jak vyhrávat. Triumfovali na mistrovství světa 2018 v Rusku, na domácím EURO 2016 a na mistrovství světa 2022 v Kataru vypadli ve finále. Trenér Didier Deschamps kombinuje zkušenosti s mladickou odvahou. Velkou hvězdou je čerstvá posila Realu Madrid Kylian Mbappé, dále Aurelien Tchouameni, William Saliba, Eduardo Camavinga a Antoine Griezmann.

Kylian Mbappé (zdroj: Eurosport)

Nesmíme zapomenout na Portugalsko s nestárnoucím Cristianem Ronaldem nebo Brunem Fernandesem z Manchesteru United. Stále silní jsou také obhájci titulu Italové, zatímco domácí fanoušci by rádi viděli Němce (zajímavé bude sledovat spolupráci veterána Kroose s mladou hvězdičkou Wirtzem). K tomu přidejme nevyzpytatelné Nizozemce.

Na papíře patří mezi favority také Belgie, ale brankář Realu Madrid Thibaut Courtois se do nominace nedostal, což vyvolalo vlnu nevole. A ne, na Španěly se nezapomnělo, ale procházejí generační obměnou, a tak se s nimi možná nepočítá tolik jako před více než deseti lety. Ale když máte v týmu jména jako Rodri, Lamine Yamal a Dani Carvajal, nelze vás odepsat.

Nemecko (zdroj: SDUT)

Kdo může na EURO 2024 překvapit?

Dánové si ještě pamatují mistrovství Evropy v roce 1992, na kterém původně neměli startovat, ale nakonec se vrátili domů jako šampioni. Dravý národní tým plný bojovníků, jako jsou Eriksen, Hojbjerg a Hojlund, má předpoklady k tomu, aby na turnaji došel daleko. Stačí si vzpomenout na EURO 2020, kde severský tým ztroskotal v semifinále.

Na Turky čeká prakticky domácí prostředí, protože velké procento jejich obyvatel žije v Německu. Největší hvězdou tohoto nepředvídatelného národního týmu bude Hakan Calhanoglu z Interu Milán, ale zazářit může i teenager Arda Guler z Realu Madrid. Obrovská divácká podpora může Turecko na mistrovství Evropy poslat bezpečně mezi osm nejlepších. Není jen klišé, že ve fotbale už neexistují snadní soupeři. Ve skutečnosti, když se píše o „černých koních“, můžeme klidně zmínit Ukrajinu, Českou republiku, Švýcarsko, Srbsko nebo Chorvatsko.

Hakan Calhanoglu (zdroj: Times of Malta)