Dotáhne nový Messi Barcu k titulu, nebo se bude radovat Mbappé a Real?

3 minuty čtení

Nástupců Messiho už byla celá řada. Tedy spíš potenciálních, kdy se fanoušci Barcelony často upínali k prvnímu talentu, co vylezl z tamní akademie. Nikdo ale nakonec nebyl ani zdaleka tak úspěšný jako legendární Argentinec. Teď se ale můžou pohnout ledy, může za to i Božský dotyk?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

La Masia produkuje spoustu velkých talentů, ale ještě nikdo se Messimu ani nepřiblížil. Bojan Krkič během svých mladých let udivoval Barcelonu a nakonec se potloukal po angažmá ve Stoke, Mohuči, MLS, japonské J1 League a podobně.

Ansu Fati dojel na zranění a letos se neprosadil ani v Brightonu. Japonským Messim měl být Takefusa Kubo, který už patří mezi nejlepší hráče ve Španělsku, ale ani on to pravděpodobně na nejvyšší level nedotáhne.

Skutečný nástupce Messiho, nebo jen další planá naděje?

Čerstvě 17letý Lamine Yamal má ale všechny předpoklady. Nejlepší mladý hráč Eura, který tvořil hlavní složku ofenzívy mistrů Evropy, už získal s Barcelonou jeden mistrovský titul.

Při titulové sezoně 2022–23 si totiž připsal sedm debutových minut ve věku 15 let a 9 měsíců, to se psal 29. duben 2023 proti Betisu. Tím přepsal jeden z mnoha rekordů, stal se nejmladším hráčem barcelonské historie.

Messi a Ronaldo začínali až v 17 letech

O rok a čtvrt později už je oporou Barcelony, reprezentace a největší nadějí světového fotbalu. Mimochodem ani největší velikáni poslední dekády a možná i celé fotbalové historie neměli nástup mezi fotbalovou smetánku tak razantní.

Messi debutoval za první tým FC Barcelona 16. října 2004 v zápase proti Espanyolu. V té době mu bylo 17 let a 114 dní. Cristiano Ronaldo debutoval za první tým Sportingu Lisabon 14. srpna 2002 v zápase proti Interu Milán v rámci kvalifikace do Ligy mistrů. V té době mu bylo 17 let a 191 dní.

Nejmladší finalista historie pokořil Pelého

Yamal se stal ve věku 17 let a jednoho dne také nejmladším vítězem a nejmladším finalistou největších šampionátů Euro nebo MS. Krásný o jeden den opožděný dárek k narozeninám. Překonal tak legendárního Pelého, který daný rekord držel od finále mistrovství světa v roce 1958.

Brazilskému fenoménovi, který zemřel 29. prosince 2022 v průběhu katarského světového šampionátu, bylo v den finále 17 let a 237 dní.

El Clásico je zpátky ve skvělé formě

Syn marockého otce a matky z Rovníkové Guineje může být prvním skutečným následovníkem Messiho a Ronalda. Pokud bude pokračovat v nastoleném trendu, může vyhrávat Zlaté míče, ale to musí dotáhnout se svými spoluhráči Barcelonu k trofejím. A v cestě bude Kataláncům stát hvězdný Real Madrid, aktuální vítěz španělské La Ligy i Ligy mistrů.

El Clásico se může vrátit zpátky na výsluní a pod hlavní záře reflektorů. Už to nejsou Ronaldo a Messi, ale nejslavnější derby na světě dostane nový říz. Barceloně vyrůstá prvotřídní generace kolem Lamineho Yamala, po jehož boku budou nastupovat Gavi, Pedri, Cubarsí a další, minimálně další sezonu přidá i zkušený kanonýr Robert Lewandowski.

Mbappé, Yamal a nováčci z České republiky

Real Madrid zase po zisku Ligy mistrů a La Ligy vykročí za obhajobou s novým číslem devět. To bude mít na zádech Kylian Mbappé, kterého jen při představovačce přivítá na Santiago Bernabéu vyprodaný stadion.

Prodej dresů s jeho devítkou, kterou měl v úvodu madridského angažmá i Kylianův největší vzor Cristiano Ronaldo, pak překonává všechny rekordy. Španělský fotbal zkrátka čeká velmi interesantní sezona. Navíc s českými nováčky Ladislavem Krejčím (Girona) a Jiřím Letáčkem (Getafe).

Mimochodem Dani Carvajal, obránce Realu Madrid, letos jako hráč základní sestavy vyhrál Euro, Ligu mistrů, La Ligu, Španělský Superpohár a ve finále Ligy mistrů vstřelil vítězný gól a byl vyhlášen nejlepším hráčem finálového klání. Dohromady už ve své kariéře posbíral 12 velkých evropských trofejí – šestkrát vyhrál Ligu mistrů, čtyřikrát Evropský Superpohár UEFA, jednou Euro a jednou Ligu národů.