Chelsea je šik! Proč je teď ideální čas zažít Stamford Bridge na vlastní kůži?

3 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Chelsea je klub, který nemusíte mít rádi, ale je téměř nemožné ho ignorovat. Blues budí pozornost na hřišti i mimo něj. Londýnský celek před dvěma lety změnil majitele a v modré části britské metropole nastala nová éra plná vzestupů, pádů a… jedinečnou show. Připojíte se k nám na některý ze zápasů na Stamford Bridge?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Chelsea je jen jedna

Chelsea je dodnes jediným londýnským klubem, který vyhrál Ligu mistrů. Blues se začali řadit mezi špičku anglického a evropského fotbalu na začátku tohoto tisíciletí, kdy klub převzal Rus Roman Abramovič. Po Arsenalu, Manchesteru United a Liverpoolu se v Premier League objevila nová fotbalová velmoc. Dnes je celek ze Stamford Bridge jedním z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších fotbalových klubů na světě a nic na tom nemění ani fakt, že Abramovič v roce 2022 o klub přišel ve prospěch Američanů.

Todd Boehly, Behdad Eghbali a jejich společnosti začali v Londýně dělat fotbal jinak. Dlouhodobé smlouvy, četné podpisy mladých fotbalistů a obrovské investice do přestavby kádru. Ačkoli se to nezdá, noví majitelé investovali do posil na Stamford Bridge přes miliardu liber. Poslední dvě sezony byly v modré části Londýna problematické, zejména po sportovní a organizační stránce. Příliš mnoho změn a nejistota v klubu přispěly k poklesu formy, nepopulárním rozhodnutím, odchodům trenérů a průměrnému postavení v tabulce.

Přestože fanoušci Chelsea neměli v posledních měsících mnoho důvodů k radosti, jejich klub byl, je a pravděpodobně i nadále bude pod drobnohledem. Blues zkrátka lákají, ať už se píše o jejich posilách, zápasech nebo vnitroklubovém dění. Řečeno na rovinu, CFC je jako seriál, který vás baví sledovat dlouhodobě, protože nikdy nevíte, co se stane.

(Konečně) progres a posun správným směrem

V aktuální sezoně vede Chelsea Ital Enzo Maresca, který přišel z Leicesteru City a převzal trenérskou štafetu po Argentinci Mauriciu Pochettinovi. Po sedmi kolech sezony 2024/2025 to vypadá, že na Stamford Bridge konečně začaly věci zapadat do sebe.

Ačkoli se Chelsea stala terčem posměchu, že má 40 hráčů, v současné době se zdá, že tým je vyvážený a má hloubku. To se může sejít v dlouhé sezóně, v níž CFC startuje také v konferenční Evropské lize. Fantastického Colea Palmera doplňují Jadon Sancho, Nicolas Jackson a Enzo Fernandez. Nechybí ani jména jako Joao Felix, Pedro Neto, Christopher Nkunku, Moises Caicedo nebo Romeo Lavia.

Zkušení hráči v kombinaci s mladíky a hra založená na vysokém, neúnavném napadání. Ano, současná Chelsea ještě potřebuje čas a vyladit se, ale po dvou letech „temna“ se dá říct, že se The Blues posunuli správným směrem. Zajímavé je, že výsledkové zmatky a změny v klubu nechaly fanoušky prakticky nedotčené. Zápasy na Stamford Bridge jsou pravidelně vyprodané, stadion je plný a do modré části britské metropole se sjíždějí fanoušci z celého světa. Chelsea je značka a právem z toho těží.

Pojďte s námi na Fulham Broadway

Chelsea hraje své domácí zápasy ve Fulhamu a na stadion se z centra města dostanete, když vystoupíte na autobusové zastávce Fulham Broadway. Navštívili jsme zápas The Blues v prvním kole letošní sezóny, kdy Marescovi svěřenci navzdory slibnému výkonu 0:2 prohráli s Manchesterem City. Před zápasem máte spoustu možností, kde se občerstvit nebo si dát pivo. Do některých hospod v blízkosti stadionu vás pustí pouze v případě, že máte na sobě dres Chelsea, šálu nebo něco jiného, co souvisí s Chelsea.

Obvykle zde najdete různé druhy piva, nealkoholických nápojů a rychlého občerstvení, jako je pizza, těstoviny nebo hamburgery. Jejich příprava je jednoduchá, takže na ně dlouho nečekáte a podniky mohou uspokojit co nejvíce fanoušků. Pinta piva v okolí Stamford Bridge stojí kolem 7-10 liber a hlavní jídlo vás vyjde někde na 15-20 liber. Možná paradoxně se přímo na stadionu můžete napít a najíst o něco levněji. Zájemci si mohou jídlo a pití obstarat v prodejně potravin a nápojů přímo na nádraží Fulham Broadway, což může být pro návštěvníky ekonomicky rozumná alternativa.

Před stadionem jsou stánky, kde si můžete koupit šály, ať už jsou zaměřené na aktuální zápas nebo na hráče, výběr je opravdu velký. Přímo na Stamford Bridge se nachází hlavní megastore, který má přízemí i první patro, kde si na své přijdou i ti nejnáročnější. Už jen pobyt uvnitř je zážitek. Areál je plný už více než hodinu před zápasem, i když se tvoří fronty, vše jde rychle a neztrácíte čas. Chelsea fotbal dělat umí, ať už je na hřišti úspěšná, nebo ne.

Omezením je kapacita Stamford Bridge, což je jedna ze starších (byť tradičních) tribun, která pojme asi 41 tisíc příznivců. Není divu, že se ozývají silné hlasy, že by se mohl postavit nový stadion nebo kapacita rozšířit. Zažít zápas Chelsea na vlastní kůži je obrovský zážitek, který ve vás bude rezonovat po celý život. Úplný zájezdů akcí The Blues naleznete na tomto odkazu. Vzhledem k tomu, co všechno se v klubu na Fulham Broadwayi děje, je jisté, že se nudit nebudete.