CALCIO STORICO: Brutální odnož italského fotbalu, která baví dodnes

3 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Fotbalisté jsou často označováni za sportovce, kteří nejsou tak houževnatí a odolní jako jejich kolegové v jiných odvětvích. To však rozhodně neplatí pro hráče calcio storico, rané formy fotbalu, která je známá zejména v Itálii a která se, možná k překvapení mnohých, hraje dodnes.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Fotbal, který hráli i papežové

Calcio Storico Fiorentino (známé také jako calcio in livrea nebo calcio in costume) je raná forma fotbalu, která vznikla ve středověku v Itálii. Předpokládá se, že se tento sport začal hrát na náměstí Santa Croce ve Florencii. Tam se mu začalo říkat giuoco del calcio fiorentino ( doslova „florentský fotbal“) nebo prostě calcio, což je dnes v italštině také název pro fotbal. Hra vznikla jako oživení římského sportu zvaného harpastum.

Calcio bylo ve skutečnosti vyhrazeno bohatým aristokratům, kteří jej hráli každý večer od svátku Tří králů až do postní doby. Dokonce i papežové jako Klement VII, Lev XI a Urban VIII hráli tento sport ve Vatikánu. Násilí bylo povoleno, cílem bylo vstřelit gól jakýmikoliv prostředky. V roce 1490 byl dokonce uspořádán zápas na řece Arno, který se hrál na zamrzlé vodě.

Calcio Storico (zdroj: visititaly.eu)

Vznešený zápas 

Dne 17. února 1530 se město Florencie postavilo na odpor císařským vojskům vyslaným Karlem V., město bylo v té době v obležení. Takzvaný „zápas šlechticů“ se odehrál na náměstí Santa Croce a zúčastnili se ho pouze významní vojáci, páni, šlechtici a knížata. Verzi pravidel hry poprvé zaznamenal Giovanni de‘ Bardi na konci 16. století. Do té doby neexistují jasné zmínky o tom, co bylo povoleno a co ne.

Každá čtvrť města má svůj tým

Na počátku 17. století zájem o calcio upadl. Ve 30. letech 19. století však bylo v Italském království za vlády Benita Mussoliniho reorganizováno jako hra a našlo si nové příznivce. Ve velkém se calcio hrálo amatérsky na ulicích a náměstích pomocí ručně vyrobených míčů z látky nebo zvířecí kůže. Dnes se každoročně během června hrají tři zápasy na náměstí Santa Croce ve Florencii.

Každou čtvrť města reprezentuje jedno mužstvo:

Santa Croce / Azzurri (Modří)
Santa Maria Novella / Rossi (Červení)
Santo Spirito / Bianchi (Bílí)
San Giovanni / Verdi (Zelení)

Po dvou přípravných zápasech se dva vítězové utkají ve finále, které se uskuteční 24. června, na svátek svatého Jana, patrona Florencie. Již několik desetiletí končí tento brutální zápas těžkými zraněními včetně úmrtí. V prvních desetiletích se do ringu vodili býci, aby se podpořily sázky. V naději, že se tím zvýší zmatek a podpoří snaha o vítězství.

Moderní verze calcia se příliš nezměnila od svých historických kořenů, které umožňují taktiky jako údery hlavou, pěstí, loktem a škrcení. Kvůli častým smrtelným zraněním jsou však nyní zakázány údery do hlavy. Je také zakázáno, aby na jednoho soupeře útočilo více hráčů. Jakékoli porušení pravidel bude mít za následek vyloučení ze hry.

Rušení turnajů kvůli násilnostem

Nejúspěšnějším týmem od roku 1979 je Santa Croce / Azzurri (Blue) s více než 20 výhrami. Turnaje byly několikrát zrušeny kvůli násilí nebo nečisté hře. Tyto incidenty vedly k zásadním změnám pravidel, například k požadavku, aby se hráči narodili ve Florencii (nebo zde žili alespoň deset let), a k vyloučení hráčů, kteří byli odsouzeni za trestné činy.

Calcio storico Fiorentino (zdroj: REUTERS)

Ročník 2024 opět přinesl poměrně napínavé představení s tvrdou hrou mimo hřiště a četnými zraněními. Finálový zápas se hrál na začátku letošního roku, nikoliv 24. června, na svátek patrona města, jak je tradicí. Bylo to proto, aby se akce nekryla s koncem případných komunálních voleb, které byly naplánovány na sobotu 22. a neděli 23. června.