Bundesliga startuje! Druhý díl Leverkusen vs Bayern, pět Čechů v jednom týmu?

4 minuty čtení

Všechny velké světové soutěže už jedou, o víkendu se rozbíhá i bundesliga. Soutěž, kde je dle mnohých nejlepší atmosféra. A taky kupa Čechů! Na co se v nové sezoně těšit?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

ZOPAKUJE LEVERKUSEN ÚSPĚCH?

Lžete, pokud jste titul Leverkusenu čekali! Bayer nikdy předtím nevyhrál a měl nezkušeného trenéra Xabiho Alonsa. I přesto ukončil nadvládu Bayernu Mnichov nad bundesligou, přičemž v sezoně zůstal neporažen jako první bundesligový tým v historii.

Otázkou samozřejmě je, zda se jim to podaří znovu. Jejich pozoruhodná čísla za celou sezonu naznačují, že jsou víc než jen záblesk, ale nyní je čas na obtížné opáčko a Leverkusen má na zádech mnohem větší terč než před rokem.

Alonso ale zůstal, což bylo životně důležité, a doplnil svůj tým. Aleix García byl po své průlomové sezoně podepsán z Girony.  Z Rennes přišel francouzský křídelník Martin Terrier, který v minulé sezoně zaznamenal sedm branek a tři asistence.

Ještě důležitější však je, že obhájce titulu nepřišel o žádného ze svých klíčových hráčů, jediným výrazným odchodem do Hoffenheimu je Adam Hložek, o tom bude ještě řeč.

Klíčový pro nás bude pohled na Čechy. Patrik Schick se blýsknul v superpoháru, kde vyrovnával těsně před koncem a pak proměnil penaltu. Těžkou roli má Matěj Kovář, přes (dnes už) legendu Hradeckeho se do hry bude dostávat těžko.

DOČKÁ SE KANE?

Harry Kane je známý dvěma věcmi: tím, že střílí góly a nikdy nevyhrál žádnou trofej.

Začalo to jako jemné žertování, které vedlo k tomu, že si lidé většinou dělali legraci, když naznačovali, že Kaneův přestup do Bayernu Mnichov loni v létě neukončí jeho trofejní sucho. Pak Rekordmeister poprvé od roku 2012 přišel o bundesligový titul a upřímně řečeno se zdá, že vtip už zašel trochu daleko, zejména s ohledem na to, jak dobře si Kane vedl.

Bývalý hráč Tottenhamu vstřelil ve 32 bundesligových zápasech úžasných 36 gólů a připsal si i osm asistencí. A přesto stále žádná trofej.

Bayern bude odhodlaný vyhrát ligu více než kdy jindy, a to s mladým trenérem Vincentem Kompanym. Jeho úspěchy v Burnley, kde získal titul v anglické Championship, než v minulé sezoně sestoupil z Premier League, se příliš neliší od působení Xabiho Alonsa v Realu Sociedad B, než odešel do BayAreny.

Nové posily? Zajímavé, včetně Michaela Oliseho, João Palhinhy a Hirokiho Ita, ačkoli japonský obránce podepsaný ze Stuttgartu stráví nějaký čas mimo hru poté, co si před sezonou zlomil nohu.

ČEŠI V HOFFENHEIMU

Němci tento klub dlouho nemuseli, byl jakousi předzvěstí RB Lipska, které je kvůli své umělosti nesnášeno. Hoffenheim se ale dostal mezi sympatie, zejména díky svému majiteli, který dbá na amatérský fotbal v okolí.

Samozřejmě mu záleží na hlavním týmu, kde by se v příští sezoně mohla setkat čeká elita.

Stálicí je pravý bek Pavel Kadeřábek, jenž v klubu načíná desátou sezonu. Klobouk dolů! Na druhé straně obrany působí David Jurásek, jehož klub vykoupil z Benficy.

Velké peníze pak dal tým v létě za Adama Hložka, kterého koupil za 18 milionů eur. Ještě nikdy v historii neutratil za jednoho hráče klub více peněz. Hložek je rekordman, bude na něj upřen velká pozornost. A Hoffenheim z něj chce vybrousit TOP hráče.

Stejně jako ze stopera Robina Hranáče, totální opory Plzně. Ten už ale českou ligu přerostl a do Německa by měl odejít za zhruba 300 milionů korun. Aby toho nebylo málo, Hoffenheim stále touží i po sparťanovi Martinu Vitíkovi!

NOVÉ TVÁŘE

Fotbaloví hipsteři zbystřili; FC St. Pauli je zpět v bundeslize. Po třinácti letech mimo německou nejvyšší soutěž se hamburský klub proslulý svými hodnotami vrátil do velkého fotbalu poté, co v minulé sezoně získal titul ve druhé lize.

Proti elitě však nastoupí bez hlavního trenéra, který je tam dostal. Fabian Hürzeler v létě odešel do Brightonu. Nahradil ho Alexander Blessin z belgického Union Saint-Gilloise, který vyhrál belgický pohár a v základní skupině Jupiler Pro League skončil na prvním místě.

Na nové úrovni se bude chtít prosadit také Holstein Kiel, který se v bundeslize objeví vůbec poprvé a je 58. týmem, který v soutěži hraje od jejího vzniku v roce 1963.

Hlavní trenér Marcel Rapp zůstává na svém místě a povede tým, který rád presuje hned vepředu. Pouze St. Pauli získalo v minulé sezoně míč ve finální třetině soupeře vícekrát než Holstein Kiel, ten měl také druhou nejlepší defenzivu.