Brighton doma zničil Spurs: Potvrdil, že fotbal na jihu Anglie je jedinečný

3 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Mnozí z vás zažili zápasy anglické Premier League v Londýně, Manchesteru nebo Liverpoolu na vlastní kůži. Ale co Brighton? Místo na jižním pobřeží Velké Británie nabízí fotbalový zážitek, o kterém budete chtít všem vyprávět. Nejen Tottenham, ale i my jsme na začátku října okusili zvláštní atmosféru stadionu Amex.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Nikdy se nevzdávat!

Brighton v prvním poločase nestačil na Tottenham Hotspur. Seagulls se nemohli dostat dopředu, měli problém s kombincí a Spurs na hřišti dominovali. Odměnou jim byly přesné střely Brennana Johnsona a Jamese Maddisona. Do přestávky mohl být brankový rozdíl ještě vyšší, ale nakonec Kohouti zvítězili „jen“ 2:0. To, co se dělo ve druhé části hry, se dá jen těžko vysvětlit slovy. BAFC hrálo jako vyměněné a během 48. až 66. minuty třikrát skórovalo, když se prosadili Minteh, Rutter a Welbeck.

Více než 31 400 diváků sledovalo dokonalý obrat. Brighton & Hove Albion dokázal, že se nikdy není třeba vzdávat. Hráči po zápase přiznali, že si o poločase řekli, že nemají důvod řešit taktické záležitosti, ale že prostě musí bojovat a dát do toho všechno. To se jim vyplatilo a uspěli. Stadion Amex byl u vytržení, chvílemi nebylo slyšet vlastních slov a běhal mráz po zádech.

Brighton je trochu jiná Anglie

Fanoušci na jihu Anglie jsou energičtí, temperamentní, a i když jsou na stadionu turisté, je jich méně než na jiných anglických stadionech. Výsledkem je skutečně nekompromisní atmosféra britského fotbalu. A pokud mají místní pocit, že nefandíte dostatečně, začnou se vás ptát, jestli náhodou tajně nefandíte soupeři.

Lidé jsou přirození a otevření a po celých 90 minut je jejich jediným cílem, aby The Seagulls uspěli. Brighton je jiná Anglie než Londýn, Manchester nebo Liverpool. Město leží na jižním pobřeží, kde je krásná příroda, pláže a voda. Počasí tam může být pěkně nárazové a větrné, ale slunečných a prázdninových dnů je tam víc, než byste čekali. V létě se zde můžete bez problémů koupat a opalovat.

Klub nabírá světové rozměry

Vedení BAHFC odvádí kvalitní práci již dlouhou dobu. Politika je nastavena jasně: prvotřídní skauting, získávání mladých hráčů z různých koutů světa, poté zapůjčení nebo místo v prvním týmu, následně prodej za násobně vyšší částky než nákup. Pro příklady nemusíme chodit daleko, stačí zmínit jména jako Caicedo, MacAllister, Bissouma nebo Cucurella. Brighton je v tomto opravdu šikovný, můžeme si to ukázat na útočníkovi jménem Kaoru Mitoma.

Japonský reprezentant je jednou z hlavních hvězd The Seagulls. Proti Tottenhamu přispěl dvěma přesnými zásahy a sám mohl skórovat. Jeho význam pro klub však není pouze sportovní. Na zápase jste mohli vidět spoustu fanoušků z Asie, Albion byl totiž v Japonsku na předsezónním turné, jehož cílem bylo propagovat svou značku a přilákat nové fanoušky či sponzory.

Fotbal v Asii zažívá obrovský boom a prostřednictvím Mitomy nabývá Brighton globálních rozměrů a získává na tomto obrovském trhu pevnou pozici. Podobný scénář jsme mohli vidět před více než deseti lety v Manchesteru United, kde hrál Jihokorejec Park Ji-Sung, nebo v současnosti v Tottenhamu Hotspur, kde je jednou z největších hvězd další Jihokorejec Heung-Min Son.

Moderní trendy a velká atraktivita

Klub má k dispozici krásný moderní stadion Amex Stadium pro téměř 32 tisíc fanoušků, který nese plný název American Express Stadium. Americký vliv se v Brightonu projevuje i v takových aspektech, jako je placení. Nepotřebujete tam hotovost, přesto i turnikety ukazují vstupenky pomocí technologie NFC. Před Amex Stadium si můžete dát fish & chips (cca 10 liber) nebo pivo (cca 5-7 liber). Fanoušci se dostávají do varu díky DJ, který má svůj vlastní pult a více než hodinu před zahajovacím výkopem udává náladu.

K dispozici je velký obchod pro fanoušky, který kromě dresů, šál, mikin, triček nebo suvenýrů nabízí také automat, kde si můžete personalizovat klíčenky, odznaky nebo samolepky. Lidé v Brightonu fotbal milují a je to cítit na každém kroku. Díky tomu, že sussexský celek baví svým fotbalem celou Premier League, získává BAFC na oblibě i u turistů. Tato destinace je stále atraktivnější a očekává se, že tento trend bude v nadcházejícím období pokračovat.