Brazílie pláče! Nároďák zažívá bídná léta, ozval se i Ronaldinho

4 minuty čtení

Brazilské tažení na Copa América skončilo čtvrtfinálovou porážkou s Uruguayí na penalty a zklamání z turnaje ještě zhoršili jejich úhlavní rivalové z Argentiny, kteří získali svůj rekordní 16. titul. Jejich neuspokojivé výkony vrhly světlo na současnou situaci Seleção. Brazílie má druhý nejhodnotnější tým na světě, ale hraje bídně.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Když pomineme vítězství 4:1 nad Paraguayí, Brazílie dokázala v ostatních třech zápasech vstřelit pouze jeden gól, přestože disponuje velkým množstvím útočných talentů, mezi něž patří Vinicius Junior, Rodrygo, Raphinha nebo Endrick.

Brazílie se také velmi trápí v kvalifikaci na mistrovství světa 2026, protože v současné době je v tabulce na šestém místě s pouhými sedmi body ze šesti zápasů. Žlutý dres Brazílie je ikonou a synonymem úspěchu a skvělého fotbalu – co se tedy děje?  

Co se na Copa América pokazilo?

Brazílie opustila Copa América zklamaná, ale její předchozí nevýrazné výkony vlastně ani nevzbuzovaly důvěru, že by se ze Spojených států mohla vrátit vítězně. Legendární Ronaldinho před turnajem předpověděl jejich konec, když rozcupoval jejich herní styl a prohlásil, že už se na ně nebude dívat.

„Tak tohle byla poslední tečka, přátelé. Už toho mám dost. Tohle je smutný okamžik pro ty, kteří milují brazilský fotbal. Je čím dál těžší najít náladu sledovat jeden z nejhorších týmů posledních let. Nemá žádné důstojné lídry, většinou jen průměrné hráče. Budu se opakovat, naše výkony patří k tomu nejhoršímu, co jsem kdy viděl.“

Ronaldinhovu apatii sdílela i brazilská ikona Ronaldo, přesto do turnaje vstoupili kanárci s nejhodnotnějším týmem na Transfermarktu. Pod vedením nového manažera Dorivala Júniora však nedokázali dostát své pověsti.

Vini z Realu? Spíš z Wishe

Vinicius inspiroval Real Madrid v minulé sezóně k zisku dvou nejdůležitějších trofejí. Čtyřiadvacetiletý hráč je favoritem na zisk Zlatého míče, neměl by mu utéct.

Vinicius však nedokázal napříč několika posledními sezónami s Brazílií zopakovat svou brilantnost, je z něj sotva průměrný hráč. „Vinicius je pravděpodobně největším příkladem toho, že brazilští hráči nedokážou přenést svou klubovou formu do národního týmu,“ myslí si například novinář Marcos Watts.

„V Realu Madrid je pravděpodobně nejlepším hráčem na světě a posledních několik sezon bojuje o Zlatý míč. V Brazílii však vypadá průměrně a snaží se tým dovést k úspěchu. Stejná ‚ztráta osobnosti‘ se děje i u mnoha dalších hvězd v týmu, což mezi nimi vytváří problém s vůdcovstvím, a stále vidíme tým, kterému chybí ‚skutečný vůdce‘, jakým byl Neymar.“

Bylo to pro Endricka příliš brzy?

Brazílie pravidelně produkuje hráče, kteří jsou považováni za generační talenty a budoucnost národního týmu. Endrick je považován za další velkou naději a sedmnáctiletý mladík letos v létě dokončí svůj přestup do Realu Madrid poté, co se španělští giganti v prosinci 2022 dohodli s Palmeiras na přestupu za 47,5 milionu eur.

Třetí nejcennější teenager na světě skóroval proti Anglii a Španělsku, ale na Copa América mlčel.

22 minut proti Kostarice, 12 proti Paraguayi, 5 proti Kolumbii a pak až celý zápas proti Uruguayi. Na sedmnáctiletého mladíka to prostě bylo moc, což jen prohlubuje starosti o národní tým.